Élet-Stílus

Betiltották a külföldi lóneveket Izlandon

Lóelnevezési bizottságot állítottak fel, miután elharapózott az obszcén névadás.

Az izlandi lovak regisztrációjáért felelős testület nem engedélyezte egy lótulajdonosnak, hogy külföldi néven jegyeztesse be állatát – tudósít a BBC.

Azt írják: még némely izlandi újság is meglepődését fejezte ki, hogy létezik ilyen testület. Mindenesetre tény, hogy az Izlandi Lószövetségek Nemzetközi Föderációja szabályzatba foglalta, hogy a hivatalos adatbázisba csak izlandi eredetű lóneveket lehessen rögzíteni.

Az Iceland Review számolt be arról, hogy Gudrun Hrafnsdottir izlandi lótartó Mosan néven szerette volna bejegyeztetni hároméves kancáját, de az illetékes kéttagú bizottság ezt elutasította, mondván, szembemegy az izlandi nyelvtani szabályokkal.

A WordFengur, a törzskönyvezésért felelős intézmény munkatársa, Jon Baldur Lorange elmondta: azután állították fel a kéttagú Lóelnevezési Bizottságot, hogy egyesek obszcén neveket próbáltak bejegyezni. Nem volt más választásuk, mint beavatkozni – magyarázta.

Az intézkedésnek üzleti oka is van: „A külföldiek nem akarnak olyan izlandi lovakat megvenni, amelyeknek idegen nevük van” – mondta Lorange.

A szabály természetesen csak azokra vonatkozik, akik törzskönyveztetni szeretnék állataikat. A többiek olyan nevet adnak a lovuknak, amilyet szeretnének.

(Kiemelt fotó: Europress / Biosphoto / Benoît Personnaz)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik