Élet-Stílus

Ilyen a nő, ha hárítja a szexet

Sereg Tímea
Sereg Tímea

szexuálterapeuta. 2017. 06. 05. 20:10

Korábban a témában:

Ha minden szombat délután 4-től fél 5ig menetrend szerint zajlik a szex, ugyanolyan pozíciókban, minden szombaton ugyanúgy – orális szex, szex elölről, szex hátulról, élvezés -, akkor nagy valószínűséggel máris problémáról beszélhetünk. Így kezdődik, ha a nő elkezdi hárítani a szexet, ha nem akar arról beszélni, hogy neki ez így nem jó, ha érzelmileg sérült a kapcsolatban, vagy ha maga is képtelen megfogalmazni, mi a gondja a testiséggel.

A menetrend szerinti szex hónapok alatt két hétre, majd havi egy, végül akár évi egy alkalommá is redukálódhat. A kifogásokból annyira sok lesz, hogy már a férfi követni se tudja, éppen miért nincs szex. Egy biztos, ha megkérdezi, van-e valami probléma, mi a gond, azt a választ kapja, nincs semmi baj, minden oké, csak most éppen a gyerekek miatt, vagy a házimunka miatt, vagy az irodai gondok miatt nincs kedve a szexhez a nőnek. Ezek tényleg csak kifogások, és ezt leginkább onnan lehet észrevenni, hogy testi tünetekben is megnyilvánul,

például eltűnik a nedvesedés szex közben.

Teljes hárítás

A pszichés feszültség, ami a szex hárításának valódi oka, gyakran megmutatkozik a női nemi szervekben is: fehér folyás, vérzészavarok, alhasi fájdalmak jelentkezhetnek, mint tünetek. Ilyenkor a nőiséget, a szexualitást hárító nő teljes teste képes harcba szállni, és tüneteket produkálni, anélkül, hogy az illető nő tudatában lenne ennek. Az elfojtott, fel nem vállalt érzelmekről árulkodnak a tünetek, amik tudattalanul működnek. A testiséget hárító nő a felizgatást, az előjátékot is kerüli, a vágy csökkent vagy teljes hiánya is megjelenik, és az elfojtás abban racionalizálódik, hogy az illető nőnek semmi igénye sincs a szexualitásra.

Az egyik legismertebb nőiszerep-hárítás a frigiditás, de ezt a hétköznapokban bárkire rámondjuk, pedig szexológiai szempontból azokra a nőkre értjük, akik nem éreznek szexuális vágyat, és nem jutnak el a kielégülés állapotáig.

Vannak olyan frigid nők is, akik felfokozott szexuális vágyat éreznek, mégis képtelenek eljutni a kielégülésig

– egyfajta nimfomániás állapot is előfordulhat. Sokaknál a libidó hiánya az, ami zavart okoz, és ha a nő bele is megy a szexbe havonta kétszer vagy ritkábban, csak azért teszi, hogy a másiknak kedvére tegyen, hogy letudja ezt is, és egy darabig nyugta legyen. A férfiak ilyenkor magukra eleinte még nem, majd huzamosabb idő elteltével magukra veszik a hárítást, és azt gondolják, ők tehetnek róla, akár külső tulajdonságaik akár belső tulajdonságaik miatt nem kívánatosak már a barátnőik/feleségeik számára.

Couple having problems in relationship
Fotó: Thinkstock

Szorongás, abúzus, félelem

Több oka is lehet annak, ha a nő hárít, egyrészt elképzelhető, hogy gyerekkori abúzus, molesztálás áll a háttérben. Az infantilisebb nőknél tapasztalható, hogy még a szüzességük elvesztésének idején féltek a fájdalomtól, így felnőtt, gyermekded nőként lehetséges, hogy hárítják a szexet, szorongásuk miatt.

Az is meglehet, hogy gyerekkorban, a bugyivizit időszakában (óvoda) nemcsak egymás nemi szervét nézték az oviban, hanem valamilyen tárggyal, szúrós, éles eszközzel nyúltak oda. Az akkor érzett éles fájdalom is hozzájárulhat ahhoz, hogy valaki hárítsa a szexuális közeledést. Gyakori, hogy az anyastátus hárítása a mögöttes ok:

ha valaki retteg a teherbeeséstől, mert még nem akar anyává válni, pszichésen bezárja a termékenységének útját.

A menstruációs zavarok is lehetnek pszichés eredetűek, a gyakori és elhúzódó vérzéssel jelezhetik azt is, hogy az illető kívánja is a szexet, de szorong: a vérzés a szexszel együttjáró bűntudatot oldja. A fehér folyás a felnőtt nőknél jelezheti a mirigyek túlműködését – a nedvesedés szerepe, hogy a behatoláskor segítse a pénisz útját. Ha ez túl bőséges, és a kielégülés érzésével nem ürül a testből, akkor megmutakozhat folyás formájában.

A probléma az, hogy a sok-sok éven zajló folyamatos hárítás reflexszerűen beépül az agyba, és már azonnal produkálja a nő a tüneteket, anélkül, hogy szembenézne a problémával. Az éveken át tartó hárítás a férjekben, pasikban is tüneteket eredményez, elképzelhető, hogy a férfiak másba fojtják a szexuális energiáikat: hobbikba, szeretőkbe, pornóba, prostituáltakba, haverokba, alkoholba, drogba. Ezt az állapotot célszerű lenne elkerülni, és még a kezdetekkor segítséget kellene kérni, például akkor, amikor menetrendszerűen kéthetente, mindig ugyanabban az időpontban, ugyanúgy zajlik a szex.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Hódmezõvásárhely, 2017. május 26.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Lázár János, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter érkezik a hódmezõvásárhelyi polgármesteri hivatalhoz 2017. május 26-án. Orbán Viktor a Modern városok program keretében látogatott el Hódmezõvásárhelyre, ahol Almási István (Fidesz-KDNP) polgármesterrel aláírja a kormány és Hódmezõvásárhely közötti együttmûködési megállapodást.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán a fejét veheti Lázárnak

Kommentek

Reka Bucsi speaks to the audience after being awarded the Audi Short Film Award during the awards ceremony of the 68th edition of the Berlinale film festival on February 24, 2018 in Berlin. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.