Élet-Stílus a világ egy fura hely

Medve is harcolt a lengyelek oldalán a második világháborúban

Wojtek még kölyökként került a tüzérekhez, végigharcolta velük a háborút, majd egy brit állatkertben pihente ki a harc fáradalmait.

Egy iráni fiú 1942-ben néhány ételkonzervért cserébe egy szíriai barna medvebocsot ajánlott fel a közelben állomásozó 22. lengyel tüzérségi ellátó egység katonáinak, akik kaptak is az alkalmon, hiszen tökéletes szórakozásnak tűnt egy medvebocsot tartani a barakkban, konzervekből pedig egyébként is egészen jól álltak.

18kl8wq2miakfjpg

Az állat a Vojtek nevet kapta, a következő években pedig a katonák legjobb barátjává, sőt, jelképükké és harcostársukká vált.

18kl92f9rncrcjpg18klarv3inc60jpg

Az édesanyját elvesztett állatnak alapvetően nem lett volna túl sok esélye a túlélésre, de a katonák hozzá nem értőként is áthidalták a problémákat: üres vodkásüvegbe töltött tejjel táplálták, míg Vojtek nem kapott erőre.

18kl96n731i50jpg

Étkezései szokásai a következő közel három évben természetesen megváltoztak: a tejről inkább a sörre, vagy a cigaretták elfogyasztására (ritkább esetben elszívására) szokott át, de szokásai más téren is átalakultak:

előszeretettel birkózott például a katonákkal, vagy épp szalutált, de a véres harcok során is óriási segítséget nyújtott.

18kl9ejbgcs9ujpg

18kl9ujgowudcjpg

18kla6fmf84j0jpg

18klaa1u8ykrijpg

A négy hónapon át tartó, Monte Cassinónál vívott harcban például a mozsárágyúk lövedékeit, vagy a lőszeresládákat cipelte, ami minden bizonnyal óriási megrökönyödést okozott mindkét oldalon.

18kl8pjlepozqjpg

A medve egy idő után egyébként hivatalosan is katonává vált, hiszen neve, rendfokozata és azonosítószáma is volt, sőt, az egység kabalája is lett, így sziluettje a zászlókról és járművekről is visszaköszönt.

18kla2li03dlxjpg

the_badge_of_the_22nd_artillery_support_company_of_the_2nd_polish_corps

A második világháborút követően a csapat épp a skóciai Huttonban állomásozott, mikor úgy döntöttek, ideje elköszönni a medvétől, aki természetesen nem térhetett már vissza eredeti lakóhelyére, vagy a vadonba, így 1947. novemberében az edinburgh-i állatkertbe került, ahol még tizenhat éven át, 1963. decemberében bekövetkezett haláláig szórakoztatta a látogatókat.

18kl9s8l8jx3bjpg

Régi barátai ez idő alatt persze többször is meglátogatták, hogy cukorkát, vagy cigarettát dobjanak neki, vagy épp beugorhassanak a kifutójába, hogy birkózzanak egy jót.

Fotók: Wikimedia CommonsWW2 Airsoft, The Soldier Bear, bigpicture.ru, mikeeliasz, jkorowicz, BBC, Oddity Central, Retronaut

Ajánlott videó

Olvasói sztorik