Tudomány

Az éghajlatváltozás miatt kevesebbet alszanak a macik

Egy új kutatás szerint a sziklás-hegységi grizzlyk téli álma egyre rövidebb a klímaváltozás miatt.

A téli pihenő igen fontos a grizzlyknek. A hibernálással a medvék elnyomják az anyagcseréjüket, és jelentősen lecsökkentik az energiafelhasználásukat – akár 85 százalékkal is. Mivel a hideg hónapokban jóval kevesebb a táplálék, és az időjárás is rossz, az állatoknak elengedhetetlen a téli álom. A pihenő ráadásul azt az időszakot is jelenti, amikor a vemhes nőstények szülnek, és megkezdik az utódok gondozását. A folyamat felborulása éppen ezért súlyos következményekkel járhat.

Karine Pigeon, a Laval Egyetem kutatója kollégáival arra volt kíváncsi, vajon van-e szerepe az éghajlatváltozásnak a téli álom esetleges elmaradásában? Ehhez azonban először azt kellett megtudniuk, milyen tényezők hajtják ki, illetve be a medvéket barlangjaikba. Vajon honnan tudják a grizzlyk, hogy mikor jön el a pihenőidő?

Ahhoz, hogy választ kapjanak a kérdésre, a kutatók 15 hím és 58 nőstény medvét vizsgált meg, melyeket 1999 és 2011 közt fogtak be Alberta és Brit Columbia határán. A kutatók előbb felvették az állatok adatait, majd nyomkövetőnyakörvet helyeztek rájuk. Mivel a készülékek jelét nem lehetett fogni, mikor a medvék visszahúzódtak barlangjaikba, a szakértők pontosan tudták, mikor jön el a téli álom ideje.

A csoport ezután a helyi időjárásról, illetve a környéken megtalálható, medvék által fogyasztott bogyókról is gyűjtöttek információkat.

Az adatok későbbi elemzése során a kutatók arra jutottak, hogy a hibernáció időpontjának kiválasztását több tényező is befolyásolja. A vemhes nőstények például átlagosan két héttel előbb vonultak vissza, mint a többiek.

A pihenés befejezése elsősorban az időjáráshoz és a tengerszint feletti magassághoz köthető. Egy olyan barlangban, amely magasabban van, és így a tavasz is később érkezik meg, sokkal tovább időznek a medvék, mint egy lentebb található, melegebb környezetben lévő üregben.

A téli visszavonulás közvetlenül nem áll kapcsolatban az időjárással, a rendelkezésre álló táplálékkal viszont igen. Ha ugyanis elegendő bogyó van a környéken, az állatok nem keresik fel barlangjaikat. A gyümölcsök előfordulására viszont komoly hatással van a hőmérséklet és a napsütés, így közvetett módon az időjárás komoly tényező.

És éppen itt figyelhető meg az éghajlatváltozás szerepe. Ha a hosszabb ősz elősegíti a bőséges bogyótermést, a korai tavasz pedig előrehozza a téli álom végét, a grizzlyk pihenése jelentősen megrövidül. Ez elsősorban azért veszélyes, mert rendkívüli módon csökkenti az utódgondozás időtartamát, a sérülékeny bocsok pedig ezáltal túl korán kerülnek ki a szabadba.

Mivel sok régióban a grizzlyk eleve kis számban, és viszonylag kis területen találhatók meg, egy hibernálás nélkül eltelt év akár egész populációk eltűnéséhez is vezethet.

(Via: ScienceNews)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik