Élet-Stílus

Köszönőlevelet írt egy kamaszlány a drogfüggő szüleinek

A 18 éves brit lány nyílt levélben hálálkodott, amiért már gyerekként megtanulta, hogy „az élet nem csupa napsütés és szivárvány”.

A skóciai Dundee városában élő Chelsea Cameron 14 éves volt, amikor a heroinon és diazepámon élő szülei drogfüggősége miatt szétesett a családja. A most 18 éves – aki az elkövetkező években rokonoknál és barátoknál élt – most egy nagy sajtónyilvánosságot kapott levelet írt szüleinek, amiben ahelyett, hogy dühös kirohanást intézett volna hozzájuk, megköszönte nekik azt a sok leckét, amit kábítószer-függőségüknek köszönhetően megtanult.

„Szüleim, mindkettőtöknek köszönöm, hogy megtanítottatok arra, hogy a drogozás életeket tesz tönkre, szétszakítja a családokat” – írta a kamaszlány. Majd hozzátette: a szülei példája után „soha nem lesz kedvem ártalmas anyagokat fogyasztani”.

Cameron a Dundee Evening Telegraph című lapnak elmondta: hét-nyolc éves lehetett, amikor először felfigyelt szülei droghasználatára. Az iskolában ezt eleinte igyekezett titkolni, de végül a középiskola végén már megnyílt barátai előtt, és ez felszabadító érzés volt számára. „Köszönöm, hogy megtanítottatok arra, hogy ne essek olyan könnyen zavarba” – írta levelében.

A fordulópontot az életben az hozta, amikor egyik tanára közölte az osztállyal, hogy a drogfüggő szülők gyerekei „szinte biztosan” ugyanúgy fogják végezni. Cameron ekkor eldöntötte, nem ez fogja meghatározni az életét. „Nem a társadalom fogja megmondani, milyen lesz a jövőm” – mondta a BBC-nek. Végül iskolája egyik legjobb tanulójaként végezte el a gimnáziumot.

A szüleinek írt levélben megköszönte nekik, hogy ambícióra tanították. „Példátok megmutatta, hogy ez élet a választásokról szól, és nem kell elkövetnem azokat a hibákat, amiket ti” – írta. Ennek köszönhető, hogy nagy energiát fektetett a tanulásba, hiszen ha valakinek nincsen ambíciója sikeresnek lenni, az „nagyon káros”. Ahogy azt szülei olyan jól bemutatták neki.

Egyben megköszönte, amiért már fiatalon kénytelen volt megtanulni önállóan élni az életét, hiszen szülei nem voltak ott, hogy támogassák. Például akkor, amikor neki kellett bevinnie az iskolába kisöccsét, a fiú első tanítási napján, amikor nem voltak ott, amikor Ugandába utazott vagy amikor beszédet mondott az egész iskola előtt. „A legjobb leckét adtátok abból, hogyan legyek önálló” – írta.

„Az élet nem napsütéses és szivárványos, és köszönöm, hogy megtanítottátok, hogy az élet igazságtalan, az emberek csalódást okoznak és van, amikor semmit sem tudsz tenni ellene. Ezt jól megtanultam mindkettőtöktől.”

Cameron az Evening Telegraphnak elmondta: azért írta meg a nyílt levelet szüleinek, hogy a többi, hozzá hasonló helyzetben felnövő gyerek lássa, van választásuk. „Jó példa szeretnék lenni másoknak” – mondta a lány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik