Élet-Stílus

Időjárás: többszörös rekordtartó a mai nap

Nincs gyakorlati jelentősége, de érdekességként mindenképp említést érdemel a mai nap időjárása. Már csak azért is jelentős, mert 1458-ban január 24-én választották királlyá Hunyadi Mátyást, a törökverő nagy hadvezér fiát, az egyik legnagyobb magyar uralkodót. A Duna jegén, ahogy a legenda tartja, és akár még így is lehetett, hiszen nem egy feljegyzés szól kemény telekről a múltban.

Amikor egész hadseregek lóval, szekérrel, ágyúkkal keltek át a Duna jegén. Hideg volt ez a nap 1458-ban, bár tudományos alapú meteorológiai mérésekről még évszázadokig nem beszélhetünk. A “légtüneménytan” a XIX. században Magyarországon is nagyot fejlődött, a század elejétől kezdték kiépíteni a mérőállomásokat – 1870-ben 40, 1900-ban már 765 ilyen működött az akkori Magyarország területén.

A valaha mért … légnyomás

Január 24. első rekordja 1907-ben született, akkor mérték Budapesten a legnagyobb tengerszint feletti légnyomást, 1055,9 hPa-t a II. kerületben.

A legalacsonyabbat, 969,7 hPa-t ’76. december 3-án a XVIII. kerületben. Mindkettő kiugró érték, a legmagasabb légnyomás általában 1040-1044 hPa között szokott mozogni – jegyezte meg kérdésünkre Cséki Gergő meteorológus, az Időkép.hu munkatársa.

Jelenleg Budapest felett 1024,9-et mérhetünk. A magas légnyomás télen a hidegpárna kialakulásának kedvez, a nyugodt, száraz, hideg időnek. Nyáron is a csapadékmentes, napsütéses napok jellemzőek magas légnyomás esetén. Az alacsony légnyomású területekre ennek ellenkezője igaz, vagyis a szeles, csapadékos idő.

A valaha mért … napi közép és napi maximum

A második rekordot 1942. január 24-én jegyezték fel Baján: a Magyarországon valaha mért legalacsonyabb napi középhőmérsékletet, ami -26,8 Celsius-fok volt.

Napi közép, tehát értelemszerűen ennél hidegebb és persze melegebb is volt 24 órán belül. A legmagasabb napi középhőmérséklettel, 33,3 fokkal egyébként Dunaújváros “büszkélkedhet”, 2007. július 20-án mérték. A hazánkban eddig regisztrált legalacsonyabb hőmérséklet pedig -35,0 fok volt 1940. február 16-án Miskolc-Görömbölytapolcán.

Kemény tél volt a ’42-es, és január 24. volt az egyik mélypontja: ezen a napon regisztrálták Magyarországon – egészen pontosan Kecskemét-Miklóstelepen – a legalacsonyabb napi maximum hőmérsékletet, -23,0 Celsius fokot.

Ez azt jelenti, hogy aznap a környéken ennél csak hidegebb volt.

A valaha mért … hőingás

Az elején említettük Baját és a hazánkban valaha mért legalacsonyabb napi középhőmérsékletet. Ugyanazon a napon – még mindig ’42. január 24-ét írunk – a városban -34,1 fokig csökkent a hőmérséklet. Ez egyrészt a január 24-ék negatív rekordja, másrészt egy igen érdekes szélsőérték kiindulópontja.

Jelesül a legnagyobb éves hőingásé. A leghidegebb téli és a legmelegebb nyári hőmérséklet különbségéről van szó, amiben Baja mindent visz – igaz, több mint fél évszázad kellett a rekord eléréséhez.

1942. január 24-én tehát -34,1, majd 2007. július 20-án pedig 41,0 Celsius-fokot mértek. A különbség 75,1 Celsius-fok ugyanazon a mérőállomáson, ami így leírva megdöbbentően soknak hat.

És persze véletlenek sincsenek, az a 2007. július 20. tetőzi ezt a rekordot is, amelyik a legmagasabb napi középhőmérsékletet is jegyzi több más melegrekord mellett. Úgy, mint az abszolút maximumot (Kiskunhalas, 41,9 Celsius-fok), illetve a legmagasabb napi minimum hőmérsékletet (Pécs-Árpádtető 27,9 Celsius-fok).

(A cikkben szereplő adatok forrása: Országos Meteorológiai Szolgálat. Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik