Aki éjszaka legény, legyen nappal is az – tartja a mondás, ám ez sovány vigasz azon tíz- és százmillióknak, kik most veszett másnappal ébredtek a szilveszteri buli után. Tegnapi cikkünkben az alkohol emberi szervezetre kifejtett hatásáról beszélgettünk Tarpay Ádám belgyógyásszal, gasztroenerológus szakorvossal – a macskajaj okaival és enyhítésének lehetőségeivel folytatjuk.
A másnaposság kínzó tünetei magának az alkoholnak, a bomlásakor keletkező vegyületeknek, elsősorban az acetaldehidnek és a fermentációval készülő italokban lévő “melléktermékeknek” köszönhetők. Ok-okozati összefüggésben nem igazán lehet őket kategóriákra bontani, minden mindennel összefügg: az acetaldehid, a kiszáradás, a vércukor szint megzuhanása, a sóháztartás megbomlása, a rossz alvás, a gyomorirritáció együttesen okozzák a rosszullétet.
A fejtől a gyomorig
Az alkohol gátolja a vízvesztést megakadályozó hormon termelését, vagyis vízhajtó hatású: italozás közben az ember több vizet veszít, mint amennyit – akár csak sörözéssel is – bejuttat, ezért a szervezet kiszárad. Következményeként felborul a szervezet sóháztartása, ami már önmagában is komoly tüneteket okozhat.
Párosul hozzá az acetaldehid hatása az agyra és az alkohol hatásaként jelentkező alacsony vércukorszint. A glükóztermelés helye a májban van, a jelentős alkoholbontás pedig megzavarja a máj cukortermelését: ez vezet alacsony vércukorhoz.
A macskajaj sokszor makacs szédüléssel jár, pontosabban folytatódik még előző estéről. Ezt a középfülben található három félkörös ívjárat okozza, mert az alkohol hatására felhígul az egyensúlyérzékünket befolyásoló eredetileg sűrű, zselés folyadék. Amíg ismét be nem sűrűsödik, agyunk folyamatos szédüléssel reagál minden egyes fejmozdulatra – itt írtunk róla bővebben.
Ugyancsak az alkohol felelős az émelygésért, gyomorfájásért, étvágytalanságért: irritálja a gyomrot, sőt gyomorhurutot, azaz a gyomor nyálkahártyájának gyulladását okozza.
Pótolni, pótolni, pótolni
Célzott tüneti kezelést egyedül a fejfájásra alkalmazhatunk nem szteroid gyulladáscsökkentő készítmények formájában, minden mást egyben kell megoldani az elvesztett anyagok pótlásával – emeli ki Tarpay Ádám. Az egyik legfontosabb a szervezet rehidratálása, nagyon sok folyadékot kell inni. Inkább sokszor keveset, mint ritkábban, de nagyobb adagokat, hiszen utóbbi esetben a víz egy része nem hasznosul, távozik a WC-n keresztül.
Ha nincs más, tegyünk egy kevés konyhasót az italba, elég egy csipetnyi egy liter vízbe, teába. Igaz, sóból nem veszítünk sokat egy keményebb berúgással sem, de nagyban előmozdítja a regenerálódást. Sokat segít a koffein is. A kávé, az energiaitalok, koffeines cukorkák, kávészemek rágcsálása. Igaz, a koffein is vízhajtó hatású, de a vízvesztés nem olyan mértékű, mint a kávé nyújtotta enyhülés.
A gyomorbántalmakra, konkrétan gyomorhurutra tej, tejes ételek fogyasztása ajánlott, illetve az olyan “gyomorkímélő” ételek, mint a pirítós, keksz, lágy tojás, krémlevesek, tejbegríz. Később burgonya, kompótok, sovány húsok, főtt tészták. A kávé ilyenkor nem tesz jót a gyomornak, máshol viszont segít. Az újabba adag alkohol, a dohányzás, fűszeres, csípős ételek, hagyma, hüvelyesek sem tesznek jót a gyomorhurutnak.
Piára piálni nem jó ötlet
Végezetül a kutyaharapást szőrivel a macskajaj esetén is működik, de nem úgy, ahogy gondolnánk, és Tarpay doktor nem is ajánlja – legalábbis ha a cél a gyógyulás és nem a “harmadnap” megalapozása.
Az enzimek kimerülnek, még több acetaldehid keletkezik, fokozódik a vízvesztés, esik a vércukorszint, szenved a gyomor, bomlik a sóháztartás. Visszatérhetnénk cikkünk elejére azzal a különbséggel, hogy harmadnap egy még mélyebb gödörből kell kimásznunk.