Élet-Stílus

Tudja, mi történik, ha egyetlen kanálnyi olívaolajat öntünk egy tóba?

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2016. 12. 21. 17:22

Néhány méteres körben varázsütésszerűen lecsillapodnak a hullámok – de miért?
Korábban a témában:

A fura kísérletek tízezreivel teli (némi kereséssel például azt is kideríthetjük, hogy a váltóáram, vagy az egyenáram fáj-e jobban) Youtube-on nem nagy kunszt fura videókat találni, de a sajnálatosan rövid életű What The Physics?! csatorna tavas kísérlete minden várakozásunkat felülmúlta, ugyanis

az aprócska tó közepére öntött, egyetlen evőkanálnyi olívaolaj a videó tanúsága szerint kétezer négyzetméternyi területen csendesítette le a hullámokat.De miért?

A megoldás egyszerűbb, mint hinnénk, hiszen az alig néhány perc alatt méretesre növő olajfolt olajmolekulái arra törekednek arra, hogy egy molekula vastagságú réteget hozzanak létre a víztükrön, így villámgyorsan terjedni kezdenek a víztükrön.

De miért?

Mert a negatív töltésű olajmolekulák mind le akarnak pacsizni a pozitív töltésű vízmolekulákkal, ez pedig nem is lehetsége másként, mint egy egyetlen molekula vastagságú olajos filmrétegként, mely jelen esetben hozzávetőlegesen ötmillió molekulából áll, így a folt vastagsága (egy centiméter mély kanállal számolva) egy ötmilliomod centiméter.

screen-shot-2016-12-20-at-10-08-11

Na jó, de miért fékezik meg a hullámokat?

Mert a szél és a víz közti súrlódás konkrétan nullára csökken, így a légmozgás képtelen megmozdítani a víztömeg felső néhány centiméterét, az olajfolt pedig csak összefüggően, darabokra nem szakadva mozog.

A feltalálóként, íróként és politikusként is ismert Benjamin Franklin kedvenc viccei közé tartozott egyébként, hogy olajos botjával lecsendesítette a hullámzó vízfelületeket, a körülötte állók legnagyobb meglepetésére, de a háborgó tengeren hajózók is számtalanszor használták ezt az apró trükköt, hogy megpróbálják megúszni a szél által felkorbácsolt hullámok okozta veszélyt.

A kísérletet otthon is elvégezhetjük, mindössze egy tányér, víz, bors és egy szappanos ujj kell hozzá, olyat meg valószínűleg mindenki tart a keze ügyében:

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

3275142 01/17/2018 A young woman at a bus stop in Yakutsk. Bolot Botchkarev/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.