Tudomány

Nincs menőbb trükk a lebegő pohárnál

Igazán unalmas, ha egy pohár ital csak úgy van az asztalon. Mennyivel érdekesebb, ha lebeg, nem igaz? Persze mi tudjuk, hogy ebben sincs varázslat, csak egyszerű elektromágnesesség.

Az úgynevezett Levitating CUP, azaz “lebegő csésze” egy meglepően egyszerű szerkezet – ezzel feltalálója, Joel Paglione is egyetért. A vállalkozó-mérnök szerint az éttermekben az ételek megjelenítésére egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek, az italok azonban valamiért kisebb figyelmet kapnak. Új találmánya éppen ezt a hiányt pótolja.

A pohár lebegéséért a csésze és a kisméretű bázis közt kialakult elektromos erők felelősek. A pohár alján, illetve az alapszerkezetben lévő mágnesek taszítják egymást, míg az elektromos mező a mágnesekkel kölcsönhatásba lépve stabilizálja a csészét. Paglione szerint szükség van ugyan némi gyakorlatra ahhoz, hogy tökéletesen elhelyezhessük a poharat, de ha egyszer sikerült stabilizálni, szinte lehetetlen, hogy felboruljon. A vezeték nélküli bázis pedig akár 8 órán át is kibírja egyetlen töltéssel, így a lebegő csészék használói egész éjszakán át élvezhetik a “varázslatot”.

A projekt fedezetére Kickstarter-kampány indult, amely augusztus 19-ig tart. Ha sikerül elég pénzt összegyűjteni, októberre a lebegő csésze vezetékes és vezeték nélküli verziója is elkészül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik