Élet-Stílus
(FILES) This handout photo taken on March 12, 2007 in Havana and released by El Tiempo on March 20, 2007 shows Cuban President Fidel Castro talking to Colombian Nobel Prize Gabriel Garcia Marquez. 
Cuban revolutionary icon Fidel Castro died late on November 25, 2016 in Havana, his brother announced on national television. / AFP PHOTO / EL TIEMPO / HO

Fidel Castro szerkesztette a Nobel-díjas Gabriel García Márquez kéziratait

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2016. 12. 16. 10:04

Korábban a témában:

A pályáját újságíróként indító, majd regényírásra váltó, irodalmi Nobel-díjat is besöpört Gabriel García Márquez-t olyan művek írójaként ismerjük, mint a Száz év magány (1967), a Szerelem a kolera idején (1985), vagy épp a Bánatos kurváim emlékezete (2004), de azt ma már kevesen tudják róla, hogy a hetvenes évektől jó viszonyt ápolt a Kubát közel ötven éven át vezető (majd a pozíciót öccsének átadó), három hete elhunyt kubai diktátorral, Fidel Castróval, aki legújabb műveit még a kiadó előtt megkaphatta.

Castro persze megjegyzéseket is fűzött ezekhez – fedezte fel a két férfi kapcsolatát vizsgáló egyetemi tanár, Stéphanie Panichelli-Batalla, hozzátéve, hogy a vezető nem ideológiai, hanem nyelvtani és tényszerű javításokat eszközölt, így az Egy hajótörött történetében a hajó hibásan megadott sebességére, az Egy előre bejelentett gyilkosság krónikájában pedig egy vadászfegyver leírásának hibáira hívta fel az író figyelmét.

FILES-CUBA-CASTRO-POLITICS-LITERATURE

Kapcsolatuknak kitűnő bizonyítéka García Marquez két héttel ezelőtt a Texasi Egyetemhez tartozó Harry Ransom Centre-be került magánkönyvtára, melyben megtalálták Castro 2010-ben megjelent La Victoria estratégica egyik, dedikált példányát is, melynek belső borítóján egy rövid levél is állt:

“a Nem azért jöttem, hogy beszédet mondjak című könyved felkavaró volt. […] Más jellegű kötelességek kötöttek meg, de elhanyagoltam azokat, és inkább olvastam. Hiányoztak a történeteid. […] A haiti járványról pedig a Szerelem a kolera idején jutott eszembe.”

A kutatók arról máig nem találtak feljegyzéseket, hogy az író akár egyetlen alkalommal is elfogadta volna Castro tanácsait, vagy hogy ő is adott-e tanácsokat a vezetőnek, de egy 1978-as interjúban Marquez azt álította, hogy szemtől szemben nyugodt szívvel fogalmaz meg kritikát a kubai diktátorral szemben, a nyilvánosság előtt azonban sosem tenne ilyet.

A Guardian és a Flavorwire nyomán, fotók: HO/El Tiempo/AFP/Getty Images és Adalberto Roque/AFP
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.