Nagyvilág

Észak-Koreában is gyászolják Fidel Castrot

Kim Dzsong Un a követségen gyászolta a kubai diktátort.

Háromnapos gyászt tartanak Fidel Castro halála miatt Észak-Koreában. A hivatali épületek előtt félárbocra eresztették a zászlókat, a kommunista ország magas rangú tisztségviselői pedig Havannába utaznak a megemlékezésekre.

Az észak-koreai diktátor, Kim Dzsong Un Kuba phenjani nagykövetségén rótta le kegyeletét. A részvétnyilvánításokat gyűjtő könyvbe azt írta, fájdalmat éreznek a nagyszerű elvtárs és bajtárs elvesztése miatt.

Egy, az észak-koreai médiát figyelő japán ügynökség szerint 2004-ben volt utoljára hasonló gyász külföldi politikai vezető halála miatt, akkor Jasszer Arafat palesztin vezetőre emlékezett a kommunista rezsim.

Kim Jong Nam, az észak-koreai parlament elnöke és Pak Pong Ju miniszterelnök gyásztáviratot küldött Fidel Castro testvérének, Raúlnak, aki 2008 óta irányítja a karibi szigetországot. Azt írták, Fidel Castro forradalmi hőstettei és a két ország testvéri kapcsolata örökre megmarad.

Valójában Castro halálával lezárulhat egy korszak az Észak-Korea és Kuba közötti kapcsolatok tekintetében. A két ország barátságát elsősorban az határozta meg, hogy mindketten ellenségként tekintettek az Egyesült Államokra, ugyanakkor Kuba az elmúlt években hozzálátott a diplomáciai kapcsolatok rendezéséhez Amerikával, bár Donald Trump kilátásba helyezte, hogy szakít ezzel a folyamattal, ha a kubai rezsim nem hagy fel az elnyomással. (AP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik