Élet-Stílus

Lehet, hogy kitaláció a Mikulás karjaiban meghalt ötéves fiú története

Az amerikai lap, amelyik először számolt be az esetről, utánament a részleteknek, és gyanús kérdések merültek fel.

A hét elején az egész világot bejárta a másodállásban Mikulás színészként dolgozó Eric Schmitt-Matzen története, aki a Konxville News Sentinel című lapnak mesélte el, hogyan halt meg a karjaiban egy halálosan beteg ötéves kisfiú egy helyi kórházban. A lap azonban szerdán egy szerkesztőségi cikket tett közzé, amiben gyakorlatilag közlik: nem tudják garantálni, hogy a történet nem kitaláció.

A lap megemlíti, hogy miután a történet futótűzként száguldott végig az interneten, Schmitt-Matzen több helyi és országos televíziónak is elmesélte az esetet, „gyakorlatilag teljesen ugyanazokkal a szavakkal, mint ahogy a News Sentinelnek is elmondta”. A hírt még a CNN is lehozta. Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy ez azért lehet gyanús, mert – ahogy azt büntetőjogászok és rendőrök nagyon is jól tudják – az egyik dolog, amiről fel lehet ismerni, hogy valaki hazudik, hogy többszöri elmondásra is szóról szóra ugyanúgy mond el egy történetet.

Az újság szerkesztője és az eredeti cikk írója elmondta: a történettel nem Schmitt-Matzen kereste meg őket, hanem „egy ismert forrásuktól” hallottak arról, és csak utána keresték fel a télapószínészt, hogy mesélje el, mi történt. A férfi akkor azt mondta, azért nem árulja el a gyerek nevét, mert megígérte a fiú családjának, hogy titokban tartja kilétüket. Csakúgy, mint annak a nővérnek a nevét sem közölte, aki behívta a kórházba a kisgyerekhez.

A New Sentinel az eredeti cikk megjelenése után igyekezett független forrásokból is megerősíteni Schmitt-Matzen beszámolóját, de ez nem sikerült. A lap közölte: nem tudják egyértelműen kijelenteni, hogy a férfi beszámolója hamis lenne, de ennél sokkal fontosabb, hogy azt sem tudják megnyugtatóan bebizonyítani, hogy pontos lenne.

És így már nem tudnak kiállni a történet mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik