A Reddit tudósai összegyűjtöttek egy hosszú listát azokból a tévhitekből, amik egészségünkkel kapcsolatban keringenek, hátha kirobbannak végre a köztudatból – írja az Independent. Kiderült, hogy
Ez nem igaz. Vannak a szervezet számára nagyon is hasznos baktériumok, például a gyomorban, melyek segítik az emésztést, de egyes élelmiszerek is tartalmaznak jótékony baktériumokat. Ilyen például a joghurt, a sajtok, az uborka, vagy az ecet.
Az ilyen és ehhez hasonló tévhitek listájából ezeket találták a legröhejesebbnek.
Csak a veszélyes anyagokat hívjuk toxinoknak. Hülyeség. A toxikológia aranyszabálya, hogy tulajdonképpen minden anyag mérgező, csak a dózis számít. Tudományos szempontból még az oxigén és a víz is.
Egyáltalán ne együnk kémiai neveket tartalmazó élelmiszereket. A bejegyzés egy édesanyáról szól, aki megütközve vette tudomásul, hogy a bébiétel nem csak almát, citromsavat is tartalmaz. Ami, mint ahogy később tájékoztatták, nem más, mint a valódi citrom leve.
Az organikus étel minden esetben jó. De csak ha az élelmiszer organikus. Számtalan szerves anyag (ezt jelenti, hogy organikus) ugyanis nem jó az emberi szervezetnek.
A génmódosított élelmiszerek károsak az egészségre. A híres ír burgonyaéhínséget is a génmódosítás tudománya szüntette meg. A génkezelt élelmiszerek nem eredendően jók vagy rosszak. A génmódosítás egy tudományos eszköz, amit lehet jó és rossz irányban is használni.
Az egészséges étrendhez hozzátartoznak a vitaminok és étrendkiegészítők. Csakhogy a legtöbb ilyen egyáltalán nem szívódik fel a szervezetben abban a formában, amiben eladják. A kalcium, a magnézium és a cink tipikus példája ennek. Attól, hogy szervezetünk tartalmaz valamit, még nem biztos, hogy azzal az anyaggal kiegészítő formában rendszeresen meg is kell támogatni. Ettől nem lesz jobb az élettani hatása.
A végtelennek tűnő listát eredetiben itt olvashatják.