Melengető fűszeres-mézes italban, hűsítő smoothie-ban, reggeli zabkásában és “rántottában“ a reggeleimet aranyozza be; de krémleves, zöldségcurry, ragu vagy más egytálétel alapanyagaként általában a nap hátralévő részébe is sikerül becsempésznem.♥
Most már azt is tudom, hogy a kókusztejes chia pudingnak is nagyon jól áll ez a sárga csodaszer (egészségre gyakorolt hatásáról itt írtam részletesebben).
Mindössze 5 hozzávaló, legfeljebb 15 perc az esténkből, és máris kész a másnapi könnyed reggeli. Melegebb napokon különösen jólesik ez a hűsítő, frissítő hatású citromos-kurkumás finomság – remélem, hogy gyönyörű vénasszonyok nyarának nézünk elébe és akkor még sok-sok reggelt indíthatok így.
Próbáljátok ki ti is!
Citromos-kókuszos chia puding
Hozzávalók (2 adaghoz):
- egy nagyobb bio (kezeletlen) citrom reszelt héja
- 2 nagyobb citrom frissen facsart leve
- 1,5 bögre (sűrűbb) kókusztej (2 evőkanálnyit tegyél félre a tálaláshoz)
- 1/6 bögre víz (opcionális)
- 1 banán
- 1/2 teáskanál kurkuma
- 4-5 evőkanál chia mag
Turmixold krémessé a kókusztejet a vízzel, a citromlével, a citromhéjjal, a banánnal és a kurkumával, ezután öntsd hozzá a chia magot is, majd a turmixgép pulzáló funkciójával további 5-5 másodpercre még egyszer dolgozd össze az egészet. Kóstold meg, és ha szükséges, adj még hozzá citromlevet, citromhéjat vagy egy kis banánt. A chia magot ízlés szerint adagold, attól függően, hogy több vagy kevesebb maggal szereted a pudingot.
Töltsd ki poharakba a krémet, majd tedd be néhány órára (vagy éjszakára) a hűtőbe. (Bevallom, én a mai reggeli előtt kb. 20 percre még a fagyasztóba is betettem, így különösen hűsítő/frissítő hatása volt.) Tálalás előtt bolondítsd meg egy kanálnyi “habbá” kevert kókusztejjel, és szórj rá egy kis citromhéjat (kezeletlen lime reszelt héjával még izgalmasabbá teheted az egészet).
Jó étvágyat!
(A recept forrása: http://www.veganricha.com/2016/08/lemon-curd-chia-pudding.html)