A Kardamom Facebook-oldalán és az Instagramon is igyekeztem azért időről időre beszámolni az elmúlt hetekbeli gasztrovonatkozású élményeimről, így például a Vírus Klub táplálkozással kapcsolatos fantasztikus minikonferenciájáról vagy a Zsámboki Biokertben tett látogatásomról:
Sőt, még egy budapesti specialty kávé túrára is beneveztem:
Fakanalat ugyan nem túl gyakran ragadtam, az internetet böngészve viszont jó néhány izgalmas receptet “elmentettem” magamnak a közeli s távoli jövőre. Az alábbi, fenséges vegán tonhalas pasta receptjét is néhány héttel ezelőtt néztem ki magamnak az egyik kedvenc egészségtudatos blogomon.
A Green Kitchen Strories szerzőpárosáról (pontosabban triójáról, Elsa lányuk ugyanis igazán aktív közreműködője az egyes “történeteknek”) még korábban írtam – egyszerű, mégis ötletes és egészséges fogásaik, valamint a képeik és videóik jellegzetes hangulata régóta lenyűgöznek.
Ma a megszokottnál korábban ébredtem, úgyhogy a reggeli smoothie-ból nyert lendülettel rögtön el is készítettem amolyan “batyus” irodai ebédnek. Egyrészt gyorsan megvoltam vele, másrészt a lakást betöltő fűszeres-bazsalikomos házi paradicsomszósz illatától annyira lázba jöttem, hogy az elmúlt hetek “nyári szünete” után újra nagy lelkesedéssel állítgattam a telefon kameráját és még mielőtt becsomagoltam volna, lőttem pár képet a “remekműről”. :-)
Csak ajánlani tudom, mert azontúl, hogy 30-40 perc alatt a teljesen kezdő szakácsok által is könnyűszerrel elkészíthető, isteni finom, laktató és csupa egészséges, természetes összetevőből áll.
A napraforgómag egészségre gyakorolt hatásáról például itt írtam egy kicsit bővebben, szotyival készült további Kardamom-recepteket pedig itt és itt találtok még.
Vegán “tonhalas” penne al pomodoro
Hozzávalók 4 főre:
Vegán tonhalkrém:
- 1 bögre (előzetesen legalább 6 óra hosszan vízben beáztatott) napraforgómag
- 1 kisebb, apróra vágott vöröshagyma
- 3 evőkanál kapribogyó
- 1 evőkanál frissen facsart citromlé
- 1 evőkanál olívaolaj (vagy kókuszolaj)
- 1 teáskanál almaecet
- 1/2 teáskanál só
- 6 grammnyi nori (alga) lap (az Ázsia Bt-ben pl. 3 grammos kiszerelésben is kapható, kb. 150 Ft: http://www.azsiabt.hu/termekek/ALGA/fuszeres-nori-lapok-6115/6115)
Paradicsomszósz:
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 3 x 400 grammnyi paradicsomkonzerv (félbevágott vagy egész paradicsomokkal)
- 1 maréknyi friss bazsalikomlevél (vagy 2 teáskanálnyi szárított változat)
- só
- bors
A tálaláshoz:
- tészta ízlés szerint
- ½ bögre kapribogyó
- csokornyi friss, apróra vágott petrezselyem
A “tonhal” elkészítéséhez egyszerűen csak helyezd valamennyi összetevőt az aprítógépbe (vagy használj konyhai kézi botmixert) és dolgozd őket krémmé. Kóstold meg, és ízlés szerint ízesítsd tovább sóval, borssal, citromlével vagy almaecettel.
A paradicsomszószhoz egy közepes lábasban az olajon pirítsd meg kicsit a felaprított vöröshagymát és fokhagymát, majd add hozzájuk a paradicsomot, a bazsalikomleveleket, a sót és a borsot. Forrald fel az egészet, majd lassú tűzön kb. 30 percig főzd a mártást (időnként kóstold meg, fűszerezd ízlés szerint és ha túlságosan besűrűsödne, adj hozzá egy-két evőkanál vizet). Amint kész a paradicsomszósz, keverd bele a “tonhalkrém” 2/3-át, a maradékot pedig hagyd meg a tálaláshoz.
Közben főzd ki a tésztát is, majd oszd el a négy tányéron, öntsd nyakon a paradicsomszósszal, szórj rá kapribogyót, friss petrezselymet, bazsalikomot vagy akár egy kis olívaolajat, és voilá! Kész is a pompás ebéd vagy vacsora.
Jó étvágyat!
(Az eredeti recept forrása: http://www.greenkitchenstories.com)