Élet-Stílus

Végrehajtás, megduplázott árbevétel: így muzsikálnak az olimpikonok vállalkozásai

Az edzéseken csiszolt kitartartásukat és kőkemény akaratukat az üzleti életben is kamatoztatják olimpikonjaink. Az élsportból nem lehet nyugdíjba menni, a sportdiplomáciai és vezetői helyek viszont végesek. Sokan szakterületükön maradnak és edzőként segítik tovább sportágukat, mások homlokegyenesen új irányba indulnak el sikereik után. Néhányan pedig már a versenysporttal párhozamosan elkezdik kiépíteni üzleti érdekeltségeiket.

Katinka nem csak a medencében hasít

A 2016-os riói olimpia magyar csapatának egyik legnépszerűbb éremesélyese Hosszú Katinka. Az ötszörös világbajnok úszó, többszörös rekorder az utóbbi három évben brand lett, néhány hónapja pedig az Iron Lady-termékekkel lépett piacra. Az Opten céginformációs adatbázis szerint 2013 novembere óta Hosszú Katinka és házastársa, egyben edzője, Shane Tusup tulajdonában van az Iron Corporation Kft., ami – vezetőihez hasonlóan – remekül teljesít. A cég 2014-ben 22 millió 320 ezer forint nettó árbevételt ért el, egy évvel később több mint a kétszerese folyt be a vállalkozáshoz:

2015-ben az Opten szerint 57 millió 800 ezer forintos árbevételt könyvelhettek el.

A cég fő tevékenységeként a sporttevékenységet jelölték meg, de ez a kft. viszi az Iron Lady kiegészítőket kínáló webáruházat is.

Kásás Tamás háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó a medence után a konyhában próbálta ki magát. Nem ment messzire: a Tommy di Napoli nápolyi étterem a Császár-Komjádi uszodánál várja a vendégeket, 2014 tavaszán adták át. Kásás Tamás és üzlettársa, Ökrös Zsuzsa legutóbb sztárszakácsuk távozása kapcsán szólalt meg a sajtóban. A Tommi di Napoli Kft. 2014-ben 19,8 millió, 2015-ben pedig 15,1 millió forintos nettó árbevételt ért el.  Az Opten információi szerint

a vállalkozás ellen idén júniusban a NAV Észak-budapesti Adó- és Vámigazgatósága Hátralékkezelési Osztálya végrehajtást rendelt el.

Kásást Tamást több fórumon is kerestük a végrehajtással kapcsolatban, cikkünk megjelenéséig nem értük el.

kásás tamás (kásás tamás)
Kásás Tamás éttermében Fotó: Dobos Sándor

Boci, boci tarka, sok pénzt hoz a marha

2013 augusztusában nyitotta meg kapuit Szécsi Zoltán kávézója, az Olimpicafé, a kihasználatlansága miatt sokat kritizált Bálnában. A háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó több vállalkozásban is érdekelt. A nyilvános cégadatbázis szerint a kávézót üzemeltető Olimpicafe Kft.-t 2010 júliusában jegyezték be. 2014-ben 32,8 millió, tavaly 42,8 millió forint nettó árbevételnek örülhettek. A vállalkozást az olimpikon egy mályi kft.-vel közösen birtokolja.

Szécsi az agráriumban is megvetette lábát, a Kömlői Marha-farm Kft.-ben felesége, Szécsi-Szegedi Vanda a másik társtulajdonos. A tejhasznú szarvasmarha-tenyésztéssel foglalkozó cég 2015-re igencsak kilőtt:

2014-ben még csak 8,2 millió, 2015-ben viszont már 43,3 millió forint nettó bevételt hozott. 

Szécsi 2012 novembere óta társtulajdonosként érdekelt a Champs Buda Sport Pubban is, a vendéglátóipari egységet üzemeltető kft. 2014-ben 4,2 millió, 2015-ben pedig szerény 2,5 millió forintos nettó árbevételt ért el. A vállalkozás ellen többször is végrehajtást rendelt el a NAV. Volt üzleti kötődése a Champs Sziget Kft.-hez is, ami a Margitszigeten lévő Champs Szigetet üzemeltető vállalkozás. Szécsi résztulajdonos a főtevékenységként reklámügynökségi feladatokat ellátó kömlői Triplikon Kft.-ben is.

Fair-play helyett

2002-ben startolt el a Pantopress Kft., amelynek egyik társtulajdonosa az 1996-os atlantai olimpia magyar csapatában is bizonyított. Molnár Gábor 70 kilogrammos szakításban képviselte Magyarországot. Egy korábbi interjúban elhangzottak szerint nyomdáját a sporttal megkeresett pénzből indította, de a kezdetek kezdetén azzal kellett szembesülnie,

hogy – ellentétben a sporttal – nem számíthatok feltétlenül fair-magatartásra.

Végül belerázódott a biznisz világába, mára társtulajdonosként húzhatja ki magát, ha arra gondol, hogy nettó árbevételei tekintetében

2014-ben 174,4, 2015-ben 186,8 millió forintot hozott nyomdaipari vállalkozása.

Szávay Ágnes alapítványi formában érdekelt a Szávay Ági Tenisz Klubban. A Kalokagathia Alapítvány nem folytat üzleti tevékenységet, közhasznúsági jelentésük szerint a tavalyi évet 250 ezer forint mínusszal zárták.

 

UPDATE (08.05. 15:52): A Tommi di Napoli Kft. tájékoztatása szerint a végrehajtás már nincsen érvényben, azt egy szinte jelentéktelen összeg, 5700 forint miatt rendelték el

Ajánlott videó

Olvasói sztorik