Belföld

Lassan töltődik a kongó Bálna

balna(960x640).jpg (Array)
balna(960x640).jpg (Array)

A főváros szerint a helyiségek 70 százalékát már bérli valaki és egy éven belül szeretnék megtölteni a Duna-parti épületet.

Folytatólagos tendert hirdetett a fővárosi vagyonkezelő a Közraktár utcai Bálna üres helyiségeinek bérleti jogaira – írja a Nol. A fő gond ugyanis még mindig az, hogy a különös úton elkészült szórakoztató- és kulturális központ sok-sok üzlethelyisége kiadatlan. Bagdy Gábor gazdasági főpolgármester-helyettes szerint már a helyiségek 70 százalékát sikerült kiadni.

A nagyobb kihasználtságért egyre több intézményt költöztetnek ide: így került a Bálnába a Fővárosi Piac és Csarnok Igazgatóság használtcikk-piaca, a Budapest Galéria, legutóbb pedig a Közlekedési Múzeum (bár az csak ideiglenesen, a városligeti épület felújítása idejére).

A pályázati kiírás szerint 5000 négyzetméter vár a kiadásra jelenleg. A Fővárosi Önkormányzat nem válaszolt arra, jelenleg hány bérlője van a Bálnának. „A bio- és antikpiac, illetve a kereskedelmi és vendéglátó funkciók mellett sokféle rendezvénynek ad otthont. Így például konferenciáknak, workshopoknak, tréningeknek, esküvőknek és fotózásoknak” – válaszoltak.

A főváros egy éven belül szeretné megtölteni teljesen az épületet, ami tavaly nettó 338 millió forintot hozott a fővárosnak. A bérlők 40 millió forinttal tartoznak. Az épület üzemeltetése ráadásul 400 millió forintot tesz ki, így még bőven nem termel nyereséget, főleg hogy a bérlők harmadát fővárosi intézmények teszik ki.

VEKE a cet gyomrában

A lap azt írja, márciusban a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) rendezett itt nemzetközi konferenciát. A dolog azért érdekes, mert elnökük, Dorner Lajos január óta havi 800 ezer forintért ad szakreferensként tanácsokat az önkormányzatnak. Az épület használatát két napra ingyen kérték a konferencia idejére, de végül Kocsis Máté önkormányzati főtanácsadó javaslatára 100 ezer forintért kapták meg.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik