Hála egyre több híres külföldi és magyar rajongójának, az értékes zöldség azonban szó szerint
Yottam Ottolenghi a legizgalmasabb kombinációkban álmodja a tányérra a karfiolvirágokat, legyen szó tésztáról vagy salátáról:
Az izraeli sztárséf,Míg kedvenc Deliciously Ellám gyönyörű pizzatésztát készít belőle:
“Chili és Vanília” Mautner Zsófi pedig az egészben sült karfiolt 2015-ben egyenesen az “év ételének” kiáltotta ki:
Én ezúttal egy kevésbé hivalkodó, ám annál finomabb nyári karfiolleves receptjét hoztam, amelyet épp olyan egyszerű elkészíteni, mint bármely turmixot, emellett kifejezetten laktató. Krémes, enyhén fűszeres, tej- és gluténmentes.
Nyári krémleves pirított karfiolból
Hozzávalók (3 adaghoz):
- 4 bögre, virágaira bontott karfiol
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1/2 teáskanál őrölt köménymag
- 1/2 teáskanál kurkuma
- 1/2 teáskanál őrölt koriander
- 1/2 teáskanál fokhagyma granulátum
- só, bors
- 3-4 bögre víz
- egy csokor friss petrezselyem
- 3-4 evőkanál szójajoghurt
1. Helyezd egy tepsibe a karfiolt és a fokhagymagerezdeket (a héjától egyelőre ne foszd meg), locsold meg finoman egy evőkanál olívaolajjal, szórd meg sóval és borssal, majd a 200 C fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt pirítsd aranybarnára.
2. Ezután egy lábasban hevíts fel egy evőkanál olívaolajat és pirítsd meg rajta finoman a felaprított vöröshagymát. Keverd bele a megpirított karfiolvirágokat, majd a héjától megtisztított fokhagymagerezdeket, fűszerezd meg az őrölt köménnyel, kurkumával, korianderrel és fokhagyma-granulátummal és öntsd hozzá a vizet is (ha krémesebbre szeretnéd, három pohárnyi is elég, ha kicsit hígabbra, a negyedik pohár vizet is elbírja).
3. Főzd addig, amíg épp forrni kezd, majd néhány perc múlva vedd le a tűzről és hagyd egy kicsit hűlni. Turmixgépben vagy kézi botmixerrel dolgozd krémessé, majd tálald egy kanálnyi szójajoghurttal és friss petrezselyemmel. Melegen az igazi.
Jó étvágyat!
(Az eredeti recept forrása: http://www.petrakavsek.com/roasted-cauliflower-soup/)