Edzés előtt, délutáni édesség iránti vágy csillapításához vagy épp piknikezéshez – mindenkor bevethető.
A mangó, a datolya és a kókusz miatt kellően édes, a lime-nak és a magoknak köszönhetően viszont mégsem émelyítően.
A tested csak úgy lubickolni fog a boldogságban: a szezámmagban nemcsak jelentős mennyiségű A-, B- és E-vitamin található, de kalciumban is különösen gazdag, és kitűnő forrása a káliumnak, foszfornak, magnéziumnak, illetve a vasnak is.
A dió “szuperélelmiszer” jellegét pedig szintén nem lehet elégszer hangsúlyozni: bőségesen tartalmaz fehérjét, esszenciális zsírsavakat, magnéziumot, kalciumot, mangánt, cinket, szelént, folsavat, E- és B-vitaminokat.
Mangós-kókuszos energiagolyók
Hozzávalók 15 kisebb golyóhoz:
- 3/4 bögre dió vagy kesudió (akár mixelheted is a kettőt)
- 1/2 bögre aszalt mangó (lehet aszalt sárgabarack is)
- 5 szem királydatolya
- 1 evőkanál szezámmag
- 1/6 bögre kókuszreszelék + egy kevés a forgatáshoz
- 1/2 lime facsart leve
1. Ha van időd, pirítsd meg a diót száraz serpenyőben, így még különlegesebb lesz az ízhatás, ezalatt az idő alatt pedig a mangót is érdemes 5-7 percre meleg vízben beáztatni (mielőtt az aprítógépbe tennéd, majd csöpögtesd le).
2. Ha minél gyorsabban szeretnéd falatozni a finomságot, akkor az első lépést kihagyhatod, és szép sorban valamennyi összetevőt tedd az aprítógépbe és addig aprítsd, amíg kellően puha, gyúrható, kissé ragadós masszát kapsz. Aprítógép híján tedd egy nagyobb tálba a hozzávalókat és kézi botmixerrel aprítsd fel, illetve dolgozd masszává őket. Én előbb a mangót, a datolyát és a diót daráltam össze (egy evőkanálnyi vízzel rásegítettem, hogy könnyebben összeálljanak), majd hozzáadtam a lime levét, illetve a szezámmagot, végül a kókuszreszeléket.
3. Amint elkészült a massza, a tenyeredben formálj kis golyókat belőle és forgasd bele a kókuszreszelékbe. Azonnal fogyasztható, hűtőbe téve pedig napokig eláll.
Egészségedre!
A recept forrása: www.minimalistbaker.com.