Élet-Stílus
orvosi-vizsgalat(430x286).png (orvosi vizsgálat)

A szívrohamok közel fele nem jár klasszikus tünetekkel

24.hu
24.hu

2016. 05. 18. 16:29

Korábban a témában:

A szívrohamok csaknem fele nem jár az infarktusra jellemző tünetekkel, de ettől még veszélyeztetheti a páciens életét, írja egy új amerikai kutatás, amiben több mint kilencezer középkorú nő és férfi vett részt.

Az úgynevezett “csendes szívrohamokkal” kapcsolatos eddigi legnagyobb kutatást végezték el az Egyesült Államokban a Wake Forest Orvosi Egyetem tudósai. A kutatáshoz négy amerikai közösség középkorú polgárai közül kerestek fehér és afroamerikai résztvevőket. A tudósok a korral összefüggő, szívbetegséghez vezető koszorúér-károsodás okait kutatták.

A résztvevők 13 éven át rendszeres klinikai ellenőrzésen vettek részt, egyebek mellett EKG-vizsgálatokon mérték fel állapotukat, és telefonon is válaszoltak a kutatók kérdéseire.

A tanulmány szerint a vizsgált személyek körében bekövetkezett szívrohamok 45 százaléka a “csendes szívroham” kategóriájába tartozott. Az összes résztvevő 3 százalékánál, 317 személy EKG-ján fedezték fel a csendes szívroham jeleit, miközben a pácienseknek nem voltak gyanúra okot adó tüneteik.

Ezzel szemben a résztvevők 4 százalékának, 386 páciensnek a jellegzetes tünetekkel – mellkasi fájdalommal, légszomjjal, az állkapocsba és a karokba kisugárzó fájdalommal – járó szívrohama volt.

A kutatás több mint tíz éve alatt a vizsgálatban résztvevők közül 1830-an hunytak el, 189-en szívbetegég következtében. A csendes szívrohamon átesetteknél háromszor nagyobb volt a kockázata, hogy szívbetegség okozza a halálukat, mint azoknál, akinek a vizsgált időszakban nem volt szívinfarktusa.

A kutatók a szívinfarktusos eseteknél a nemek és a bőrszín szerinti megoszlást is vizsgálták. A szívinfarktus mindkét változata gyakoribb volt a férfiaknál. A fehér férfiaknál a klasszikus szívinfarktus gyakoribb volt, mint a csendes, a fekete férfiaknál viszont nagyjából egyenlő arányban fordult elő a szívroham két változata. Az afroamerikai nők esetében a csendes szívroham gyakoribb volt, mint a klasszikus, a fehér nők körében azonban egyenlő arányban fordult elő.

Az amerikai kormány adatai szerint évente több mint 700 ezer amerikai esik át szívrohamon, közülük 120 ezer hal meg. A kutatók hangsúlyozták, hogy a csendes szívrohamot éppolyan hathatósan kell kezelni, mint a klasszikus szívrohamot. Be kell állítani az egészséges testsúlyt, vérnyomást és koleszterinszintet, és a páciensnek sok testmozgást kell végeznie.

(mti)

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Closeup portrait of a beautiful redhead woman using smartphone
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.