A múlt héten az Egyesült Államokból indultunk, és mielőtt Európa felé vennénk az irányt, álljunk meg egy ebédre a napfényes Ausztráliában!
Minimalista bloggerpárokból úgy látszik, jól állunk: ezúttal hadd mutassam be nektek a canberrai Masát és Michaelt, a The Minimalist Vegan blog megálmodóit.
Oldaluk nem egy tipikus gasztroblog. Michael és Masa a minimalizmus és a veganizmus kereszteződését képviselő filozófiájukat igyekeznek szórakoztató formában másokkal is megosztani:
míg a fiatal hölgy felel a vegán receptekért és a fotókért, férje szervezi a blog körüli háttérmunkát és a minimalista életmódról ír cikkeket, illetve ad tippeket.
Legutóbb például azzal kapcsolatban osztották meg tapasztalataikat, hogy miként érdemes egy minimalista, ugyanakkor stílusos, vegán fogásoktól roskadozó esküvőt az elejétől a végig megszervezni:
Mindketten tudatos fogyasztók, “még egy olyan világban is, amely tele van akadályokkal, zavarodottsággal és a figyelmet elterelő tényezőkkel” – nyilatkozták egy interjúban.
Michael szavaival, “Masha a csapat egészségmániás stréberje (már csak azért is, mert okleveles egészségügyi coach) és profi fotósa. Fortélyos és ízletes vegán recepteket alkot, ő szerzi be a legjobb alapanyagokat és bámulatos képeket készít. Az egyik kedvenc elfoglaltsága a termelői piacon vásárolgatni és a bioboltokban a legjobb minőségű organikus alapanyagokat beszerezni. Szereti az egyszerű dolgokat az életben, ahogy utazni is.”
Masha szerint “Michael a csapat technikai minimalistája. Szenvedélye, hogy mindent az elemeire bontson és hogy megtalálja a tennivalók ellátásának leghatékonyabb módját annak érdekében, hogy több időt lehessen fordítani az élet élvezetére. A minimalista életmódról szóló gondolatait osztja meg az olvasókkal és a blog technikai felügyeletét látja el. Ő is szeret hasonló gondolkodású embereket megismerni és maga köré gyűjteni.”
De ki is az a minimalista vegán?
A szerzőpáros szerint
egy csodálatos személy, aki tiszteli az emberiséget, a környezetet és – ez a legfontosabb – saját magát. Nyugodt, higgadt, gyakorlatias és összeszedett. A minimalista vegán többnyire nem szórja szét a figyelmét.
Talál időt a számára fontos dolgokra, nem hivatkozik arra, hogy folyton elfoglalt. Tudja, hogy honnan származik az étel, amit magához vesz. Tisztelettel fordul önmaga és a környezete felé. Minimalista vegánnak lenni életmódot jelent, amely a minőségi étkezést és a tudatos, figyelmes életet hirdeti.”
A canberrai páros egyébként napokon belül megnyitja a Fairlings névre keresztelt on-line boltját azzal a céllal, hogy minél több környezetbarát, vegán, fair trade és organikus alapvető használati cikket tegyenek könnyűszerrel elérhetővé a világ “fairlingjei” (tudatos és könyörületes emberek) számára.
Úgy gondoljuk, hogy a veganizmus és a minimalizmus erőteljes, egymást kiegészítő és támogató életmódok. Mindkettő alapjául a tudatosság szolgál és ez is köti össze őket. Ez pedig arról szól, hogy éber vagy, tudatában vagy annak, hogyan hat rád és a körülötted lévőkre minden egyes döntésed.”
– mondta a páros.
Ez a nagyjából 30 perc alatt összeüthető, igazán laktató, mégis könnyen emészthető fogás pompásan tükrözi Masa és Michael filozófiáját, az oldalukon bukkantam rá. Alapvetően levesnek szánták, de a megadott vízmennyiséggel nekem inkább egytálételként sikerült elkészítenem, jelentem így is isteni lett!
Ebben a nyálkás, szeles, hűvösebb időben kiválóan felmelegít. Még azoknak is jó apropó egy kis megpihenésre, akiknek a hétvégén sincs idejük hosszabb időt a tűzhely mellett tölteni. Mindössze egy vágódeszka és egy lábas kell hozzá, no meg az alábbi összetevők:
Gyömbéres vöröslencse
Hozzávalók (3-4 adag):
- 2 evőkanál kókuszolaj
- 1 közepes felkockázott vöröshagyma
- 3 gerezd aprított fokhagyma
- 2 evőkanál reszelt gyömbér
- 1 evőkanál köménymag
- 1 evőkanál őrölt kurkuma
- 1/8 teáskanál chili
- 3 felkockázott paradicsom (opcionális, én ezúttal kihagytam)
- 1,5 bögre vöröslencse (nem szükséges beáztatni)
- 1.5 liter víz (vagy zöldségalaplé)
- 3/4 csokornnyi friss koriander (nagyobb része felaprítva kerül majd a “levesbe”, néhány levelet hagyjunk meg a díszítéshez)
- só és bors ízlés szerint
- + én még egy teáskanálnyi tikka masala fűszerkeveréket is tettem bele
Egy nagyobb lábasban hevítsük fel az olajat, adjuk hozzá a felaprított hagymát, fokhagymát, a reszelt gyömbért, a köménymagot, a kurkumát és a chilit, sózzuk-borsozzuk, majd időnkénti kevergetés mellett pároljuk körülbelül 5 percig, amíg a hagyma kellően üveges lesz. (Ha paradicsomot is adunk hozzá, akkor azt most tegyük bele a keverékbe, amelyet további 5 percig hagyjunk a tűzön.)
Ezután öntsük hozzá a lencsét és 2 percig folyamatosan kevergessük, majd fokozatosan, 5 deciliterenként adjuk hozzá a vizet is (a kevergetést ne hagyjuk abba). Alacsonyabb fokozaton addig főzzük, amíg a lencsék kellően megfőttek ( vöröslencsének jóval rövidebb idő kell, mint a hagyományos változatnak). Vegyk le tűzről, keverjük bele a felaprított koriandert is. Ha még szükséges, tovább sózhatjuk. Tálaljuk friss korianderlevelekkel.
Jó étvágyat!
(A recept forrása: http://theminimalistvegan.com/)