Lauren Purnall azért hozta létre a Culinary Canvas névre keresztelt projektet, hogy az “ételművészet” segítségével másokkal is megossza az ételek iránti szeretetét és megbecsülését. Ahogy a blogjában írja, sokakban felmerülhet a kérdés, hogy mégis mi az az ételművészet?
Bár zavaros ötlet, de pontosan az, aminek hangzik – művészet friss és egészséges ételekből, amit én csak “kulináris festővászonnak” hívok.”
– fogalmaz Lauren.
Már korábban is írtam róla, hogy az élelmiszerpazarlás világjelensége egészen groteszk méreteket ölt: miközben oly rengetegen éheznek vagy nem jutnak megfelelő táplálékhoz, az emberi fogyasztásra termelt ételek egyharmada végzi a kukában minden évben.
Lenyűgöző alkotásaival Lauren furcsa végét ragadja meg a témának: javarészt a zöldségek és gyümölcsök pucolás után visszamaradó részeit – a héját, szárát, magokat, stb., amelyeket amúgy is kidobna – varázsolja montázzsá a tányéron. Amikor pedig gyümölcsszeleteket vagy egész bogyókat használ a képekhez, természetesen miután lefotózta őket, megjutalmazza magát velük.
Íme, egy kis ízelítő az alkotásaiból:
Olyannyira megihlettek a képek, hogy ma reggel én is a hűtőben talált maradékokból készítettem egy gyors, magammal vihető ebédet.
Mézes-gyömbéres tofu sárgarépával, céklával és spenóttal
Hozzávalók (1 tányérhoz):
a tofuhoz:
- kb. 120 dkg (keményebb) tofu kockákra vágva
- 1 evőkanál méz
- 2 teáskanál reszelt gyömbér
- 5 evőkanál szójaszósz
a sárgarépához:
- 2 közepes sárgarépa
- 1 evőkanál kókuszolaj
- 1 teáskanál reszelt gyömbér
- 1 gerezd felaprított fokhagyma
továbbá:
- 150 gramm spenótlevél
- 1 nagyobb darabokra vágott cékla
- só, bors
- olívaolaj
- A szójaszószt, az evőkanálnyi mézet és a 2 teáskanálnyi gyömbért egy kisebb tálban alaposan összekevertem, majd beletettem a tofukockákat kb. 10 percre.
- Ezalatt a sárgarépákat megpucoltam, majd az aprítógépben néhány másodpercre apró, rizsszemnyi darabokra aprítottam őket (turmixgéppel is meg lehet próbálni). Ezután egy serpenyőben 1 evőkanálnyi kókuszolajon 1-2 perc alatt megpirítottam a gerezd fokhagymát és az 1 teáskanálnyi reszelt gyömbért, majd belekevertem a felaprított sárgarépát is. Folyamatos kevergetés mellett 1-2 percig pirítottam az egészet, ezzel a répa el is készült, félretettem.
- Ezalatt a 10 perc alatt a tofu kellően megszívta magát a gyömbéres-mézes szójaszósszal, úgyhogy fogtam a serpenyőt, egy evőkanálnyi kókuszolajat felhevítettem benne, majd a tofukockákat megpirítottam rajta. A kész tofukockákat is a tányérra tettem.
- Ezt követően előbb a spenótot pirítottam meg egy kis olívaolajon sóval, borssal fűszerezve, majd a darabokra vágott céklát is (míg az előbbi nagyon gyorsan összeesik, a cékla ahhoz, hogy puha legyen, néhány perccel több időt igényel).
Jó étvágyat!