Biztosan a sok egészséges, vitalizáló és frissítő Kardamom-fogásnak (és talán annak a tegnapi erdélyi organikus meggyitalnak) köszönhető, hogy a hosszú távú memóriámból még mindig ijesztően könnyen tudom előhívni a ’90-es évek slágereinek szövegeit. Azt is a sok memóriajavító smoothie-nak tudom be, hogy nem csak Ganxsta Döglégy Zolee “rap” betéte ment hibátlanul…
…de hogy mi segített abban, hogy végigtáncoljam az estét? Ebben kiemelt jelentőséget kell tulajdonítsak a tegnap reggelire összeütött, bio spenóttal és kínai bordáskellel (pak choi) megspékelt vitamindús frittatának.
Valamennyi alapanyag a leggondosabb kezek munkáját dicséri: míg a tojások a családi bioudvarból érkeztek, a zsenge tavaszi zöldségeket a Zsámboki Biokertnek köszönhettem.
A szombati Mom Biopiacról vagy a vasárnapi Szimpla Háztáji Piacról régóta ismertem már a termékeiket, de csak nemrég kezdtem el megérteni a mögöttük álló szaktudást, elhivatottságot és precizitást.
Nem véletlenül örvendenek nagy népszerűségnek a fővárosiak körében is: mára számos hűséges vásárlójuk van, akik vagy a helyi piacokon keresik fel a standjukat (a fent említetteken kívül csütörtökönként a Wekerlei Kispiacon is elérhetőek), vagy a Szatyorboltba ugranak be egy-egy adag minőségi szezonális zsámboki alapanyagért.
Ezen felül egy hatékony dobozrendszert működtetnek: minden héten előre összeválogatott szezonális, helyi termelésű bio zöldségek kerülnek a dobozokba, amelyeket valamely átvételi ponton lehet felvenni (ezek listája itt érhető el). Heti rendszerességgel hírlevél formájában küldenek értesítőt a következő heti doboz tartalmáról és további hasznos információkról.
A Cargonomia névre keresztelt együttműködésnek köszönhetően pedig a vásárlók akár azt is kérhetik, hogy – a környezetet kímélő módon – az aktuális gyümölcsöktől és zöldségektől roskadozó ládák teherbiciklivel kerüljenek kiszállításra – egészen a konyháig vagy ha az a kényelmesebb, az irodáig.
A jövő héten például egy ilyen, pak choit, spenótot, répát, salátát, újhagymát, petrezselymet, céklát vagy almát is rejtő kincsesládát kínálnak majd:
A Zsámboki Biokertben zajló biodinamikus gazdálkodásról nemsokára bővebben is olvashattok majd itt, a blogon. Addig is ezen a linken találtok egy kis ízelítőt a Petőfi TV műsorából, amiben a stáb a farmon járt.
És akkor jöjjön az elmúlt hét egyik legjobb Kardamom-receptje. Saját fejlesztés. :-)
Onnantól, hogy kivettem a sütőből és megcsapott az illata, alig bírtam kivárni, hogy megkóstolhassam. Szerencsére a fotókon nem látszik, hogy mennyire siettem.
Ha elkészítitek, érteni fogjátok, miért.
Végül jól megkaptam, nem volt könnyű abbahagyni, annyira finom lett. ♥
Spenótos-hagymás tojáslepény kínai bordáskellel
Hozzávalók (4 főre):
- 2 evőkanál olívaolaj
- 3 újhagyma, a zöldjével együtt
- 1 teáskanál reszelt gyömbér
- 1 gerezd aprított fokhagyma
- 1 kisebb fej pok choi (kínai bordáskel), de használhatunk kínai kelt is
- 2 bögre friss spenótlevél
- 8 házi tojás
- 1 teáskanál só
- őrölt bors
Melegítsük elő a sütőt 200 C fokra. Egy serpenyőben 2 evőkanál olívaolajon, időnkénti kevergetés mellett pirítsuk üvegesre a felkarikázott újhagymát, a felaprított fokhagymát és a gyömbért. Keverjük hozzá az ujjnyi vastag szeletekre vágott pok choi-t és kb. 2-3 percig süssük tovább, majd adjuk hozzá a durvább szeletekre vágott spenótot, illetve a teáskanálnyi sót. Kb. 3 további percig pirítsuk, közben időnként keverjük meg.
A tojásokat egy kisebb tálban villával keverjük össze, majd öntsük a zöldségekhez, és dolgozzuk (forgassuk) őket alaposan össze, és borsozzuk meg ízlés szerint.
Egy tepsit vagy sütőformát kenjünk ki zsiradékkal (kókuszzsírral vagy olajjal), öntsük bele a keveréket és tegyük a sütőbe kb. 25 percre. Akkor vegyük ki, amikor a lepény kellően “feljött” tepsiben, illetve aranybarna a teteje.