A fiatalember legújabb projektje a “Forest to Plate“ (“Erdőből a tányérra”) névre keresztelt kezdeményezés, amelyet azzal a céllal indított, hogy a szakácsokat és az egészségtudatos ínyenceket megismertesse az erdők-mezők ehető kincseinek előnyeivel és inspirálja őket azok használatára. A Forest To Plate a – világszerte éttermek és séfek által a mai napig népszerűsített – Farm To Table (“Farmtól az asztalig”) mozgalom továbbgondolása.
A fenti projekt keretében Ben “Eat the Forest“ („Edd meg az erdőt!”) címmel 2015-ben egy on-line sorozatot is útjára indított, amelynek rövid videóiban szó szerint
ízelítőt ad abból, hogy a vadon termő virágokat, gyógynövényeket milyen változatos módon használhatjuk fel a konyhában.
A videókat különböző országokban vették fel és egy-egy recept mellett a készítők a helyi farmerek, szakácsok, füvesemberek segítségével az adott vidék kultúráját és kulináris hagyományait is igyekeznek bemutatni. Utazásaik alkalmával kirándulnak, bicikliznek, ha kell, vízre szállnak és lóra pattannak, csak hogy a vadon termő, ehető virágok és más növények minél szélesebb palettáját bemutathassák.
Ben Szerbiában több epizódot is forgatott: volt, hogy egy menő belgrádi vegán étterem tulajdonosa tanította csalángulyást főzni, máskor egy fiatal család látta vendégül, akik az egészen különleges bodzás palacsinta készítésébe is beavatták:
A videó olyannyira magával ragadott, hogy a palacsinta receptjét gyorsan Kardamomra szabtam és
alig vártam, hogy asztalra varázsoljam a desszertet.
Igaz, hogy a bodzavirágzás csak hetek múlva tetőzik, de nem bírtam addig várni, tegnap már sikerült néhány kisebb fehér virágot levadásznom. Íme, az eredmény:
Bodzás palacsinta
Hozzávalók:
- 3/4 bögre zabtej (vagy bármilyen növényi tej)
- 2 tojás
- 1 ek. kókuszolaj
- 1 tk méz
- 3/4 bögre teljes kiőrlésű liszt
- 1/2 tk. foszfátmentes bio sütőpor
- 1 tk. reszelt bio citromhéj
- 1/2 tk. vanília-kivonat
- 1/4 tk. őrölt kardamom
- csipetnyi só
- 15-20 kisebb bodzavirág
- kókuszolaj a sütéshez
Egy nagyobb tálban valamennyi száraz hozzávalót keverjük össze, majd adjuk hozzá a tejet, ezután a tojást, végül az olajat és a mézet és konyhai botmixer segítségével az egészet keverjük csomómentesre.
Egy nagy serpenyőben hevítsünk fel 1-2 evőkanál kókuszolajat, majd fogjuk meg a bodzavirágot a száránál és mártsuk bele a palacsintatésztába. Ezután tegyük a serpenyőbe úgy, hogy abba a szirmokról kellő mennyiségű palacsintatészta folyjon (lásd videó). A fejére fordított virágról a szárát esetleg egy ollóval vagy késsel csípjük le, majd süssük ki a palacsintát mindkét oldalán.
Önmagában is nagyon finom, de tálalhatjuk joghurttal, vaníliasodóval vagy vanília-jégkrémmel is.
Jó étvágyat!
(Recept forrása: www.atastylovestory.com)