Élet-Stílus

Egy füllel született kislány kapja az első 3D nyomtatással készült fület

A fülprotézis nem sokára olcsóbb lehet, mint egy szemüveg.

A kétéves, Queensland-i Maia Van Mulligan egy füllel született, de a legutóbbi kutatásoknak hála most 3D-s technológiával nyomtatott fület kaphat.

A Queensland-i Technológiai Egyetem 125 ezer dolláros (közel 35 millió forintos) támogatást kapott egy olyan fülprotézis kifejlesztésére, ami a porcszövetek szerkezetét utánozza. Az egyetem kutatói szerint a 3D-s fül fejlesztése még gyerekcipőben jár, de a megfelelő támogatás segítségével egy-két éven belül bárki számára hozzáférhető lesz – méghozzá meglepően olcsón.

Maia édesanyja, Chloe szerint az új eljárás megváltoztathatja kislánya életét.

Azt hittem, még fényévekre járunk ettől a technológiától. Nem is csak a hallásvesztésről van szó, hanem a társadalomba való beilleszkedésről is. Mindenképp eljön az a szomorú nap, amikor rákérdez, miért nincs meg az egyik füle – de így már mondhatjuk neki, hogy mégis megvan

mondta a Daily Mailnek.

Az egyetem kutatói egy olyan fülön is dolgoznak, amelyet idővel a kislány saját sejtjeinek segítségével nyomtatnak ki. Ha ez sikeres, a 3D nyomtató segítségével háborúban megsérült katonák testrészeit is pótolhatják majd.

 

 

 

 

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik