Idestova 3 éve vagyok ún. pescetarian (aki az étrendjéből a húsételeket a halak kivételével kizárja), ami az esetemben annyit jelent, hogy ha például utazások során úgy adódik, hogy friss halhoz vagy tenger gyümölcseihez jutok, akkor azokat – nagy rajongójukként – előszeretettel fogyasztom, egyébként semmilyen más húsos ételt vagy húsipari terméket nem eszem.
A gyorséttermi junk foodokat pedig még régebb óta nem fogadja be a gyomrom. Növényi hamburgerből vagy vega fasírtokból már többfélét készítettem, palettájuk elképesztő széles és színes: elég csak a cékla-, a dió-, a vöröslencse- vagy a quinoafasírtra gondolni. Hot dogból viszont ez az első próbálkozásom.
Az egyszerű pácnak köszönhetően szinte a megtévesztésig hasonlít az íze a füstölt virsli fűszerezésésre, csakhogy ez a növényi változat egyrészt nem tartalmaz semmilyen ízfokozót vagy adalékanyagot, másrészt a vonalainkra is tekintettel van.
Készen álltok a receptre?
Sárgarépa hot dog házi ketchuppal
Virsli:
- 4 közepes sárgarépa
- 1/8 bögre víz
- 1/8 bögre almaecet
- 1/8 bögre szójaszósz (vagy tamari)
- 1 evőkanál méz (vegánoknak agave- vagy juharszirup)
- 1/2 teáskanál őrölt pirospaprika
- 1/2 teáskanál só
- 1/2 teáskanál őrölt bors
- (aki csípősebben szereti, tehet bele egy hangyányi cayenne borsot is)
A sárgarépát meghámozzuk, a végeit levágjuk, majd addig főzzük, amíg épp annyira lesz puha, hogy egy villát át tudnánk szúrni rajta. Figyeljünk, hogy ne főzzük túl, különben szétesik. Amint megvan, hideg vízben hűtsük le.
A páchoz valamennyi további hozzávalót jól összekeverjük, és legalább 4 órán keresztül áztatjuk benne a sárgarépát (én egy egész estére hagytam benne). Egy-két óránként, ha eszünkbe jut, esetleg megforgathatjuk benne a sárgarépát.
Amint kész, egy serpenyőben egy kis olíva- vagy más olajon megpirítjuk és már mehet is a zsemlébe.
Ketchup:
- 1 bögre (kb. 270 grammnyi) felkockázott konzervparadicsom
- 4 evőkanál paradicsompüré
- 2 evőkanál almaecet
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 1/2 evőkanál szárított oregánó
- 1/2 evőkanál szárított bazsalikom
- só ízlés szerint
- (méz vagy juharszirup, ha édesíteni szeretnétek)
Egy tálban konyhai botmixerrel a hozzávalókat alaposan összedolgozzuk, és már kész is a ketchup. Esetleg annyi időre hűtőbe tehetjük, amíg a sárgarépa a pácban “érlelődik”.
Mustár:
Bevallom, házi mustárt még nem készítettem, úgyhogy egy nagyon finom hazai biomustárral (a Bio Berta csemege mustárjával) bolondítottam meg a hot dogot.
Bucik:
A Piszkei Öko Kft. Bio Cafe üzletéből.
Jó étvágyat!
(A hot dog virsli eredeti receptjét a http://www.twocityvegans.com/ oldalon találtam.)