Addig is, amíg beköszönt a kánaán, ezekben az átmeneti hetekben friss gyömbérrel és némi szárított, reszelt bio narancshéjjal bolondítottam meg ezt a szuper krémlevest.
Ahogy azt írtam, a tervezettnél korábban (5 helyett 3 hét elteltével) válthatok a kaphamérséklő diétáról a vatakiegyensúlyozó étrendre. Ebbe pedig tökéletesen illeszkedik az alábbi melengető leves.
Mielőtt azonban rátérnénk a hozzávalókra, egy kis összefoglaló arról, hogy a vata “szubsztancia” testben lévő túlsúlyának csökkentése érdekében bizonyos zöldségek mellett mely gyümölcsök fogyasztása javallott és melyeket jobb elkerülni a tisztítókúra idején:
Tekintettel arra, hogy a legtöbb gyümölcs kellemes, harmonizáló-tisztító hatású és növeli a testnedveket, jót tesz a vata alkatúaknak, ez alól azonban kivételt képeznek javarészt a szárított gyümölcsök, melyek bélgáz-képződést válthatnak ki (azaz épp a céllal ellentétesen – növelik a levegő elemet). Fogyasztásuk mértékkel ajánlott, lehetőleg ne keverjük őket más ételekkel. „A vata alkatúak ne akarjanak gyümölcskoszton élni még akkor sem, ha hawaii őslakosok”- szól az előírás. A tisztítókúra alatt a gyümölcsöket csak főtt, párolt és sült formában javasolt enni, leginkább fűszerekkel (kardamom, fahéj, stb.) megbolondítva.
A diéta idején ugyanakkor kerülni kell az aszalt, a fagyasztott és a cukrozott gyümölcsök, a nyers alma, körte és birsalma, a kanadai tőzegáfonya, a görögdinnye, a kókusz vagy a gesztenye fogyasztását.
A narancs és a sárgarépa (a gyömbérről nem is beszélve) tehát vatacsökkentő diéta idején (is) szívesen látott vendég a konyhában, marasztaltam is őket egy isteni krémleves erejéig:
Narancsos-gyömbéres vegán sárgarépa-krémleves
Hozzávalók
(kb. 4 adaghoz):
- 2 felaprított vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 3 bögre karikákra vágott sárgarépa
- 1,5 nagyobb felkockázott édesburgonya
- 1 teáskanál só + ízlés szerinti mennyiségben őrölt feketebors
- 1 evőkanál (bio) reszelt narancshéj
- 4 bögre víz
- 1 evőkanál frissen reszelt gyömbér
- 3 evőkanál frissen facsart narancslé
- 1/2 teáskanál őrölt kömény
- 1-2 evőkanál kókuszolaj
- tálaláshoz: újhagyma-karikák, friss korianderlevél, szezámmag
Egy nagyobb lábasban, közepes fokozaton olvasszuk meg a kókuszolajat, adjuk hozzá a vöröshagymát és kb. 3-4 perc alatt pirítsuk üvegesre.
Ezután adjuk hozzá a fokhagymát, a sárgarépát, a burgonyát, a narancshéjat, valamint a sót és a borsot. Alaposan keverjük össze és főzzük néhány percig, majd adjuk hozzá a vizet és hagyjuk felforrni. Ezt követően közepes lángon további 15-20 percen át, de legalábbis addig hagyjuk főni, amíg a zöldségek kellően puhák lesznek.
Várjuk meg, amíg a lábos tartalma kihűl, majd turmixoljuk össze azt: én először konyhai botmixerrel pürésítettem őket, majd a narancslevet, a gyömbért és a köményt is hozzáadva 2-3 részletben a turmixgépben abszolút krémleves állagúvá turmixoltam.
Ha szükséges, sózzuk, borsozzuk tovább, de adhatunk még hozzá extra narancslevet is, tálaláskor pedig újhagyma-karikákat, szezámmagot vagy friss korianderlevelet hintsünk rá.
Jó étvágyat!
(Recept forrása: http://www.thegreenlife.ca/)