Élet-Stílus

Nem mindig a friss áru a legjobb választás

A fagyasztott élelmiszereknek meglehetősen alacsony a presztízsük a fogyasztók körében, holott kutatások bebizonyították, hogy sokkal több tápanyag és antioxidáns van bennük, mint a több napja hűtőben álló „friss” zöldségekben vagy gyümölcsökben.

Legyünk őszinték, megboldogult kollégista korunk óta hányszor léptünk oda őszinte meggyőződéssel a nagy bevásárlásokkor a fagyasztott termékek pultjához? Szerintem nagyjából hasonló válaszokat kapnánk mindenhonnan. Felnőttként, kisgyerekes szülőként ugyanis igyekszünk mindenből a legfrissebbet megvenni, és abból főzni egy hétre előre. Tesszük ezt azért, mert szentül hisszük, hogy a friss egyben jobb is.

A statisztikák ugyanezt a vélekedést támasztják alá.

Háromból egy brit úgy véli, hogy a fagyasztott élelmiszerek rosszabbak, mint a frissek, 43 százalékukat pedig egyáltalán nem lehet meggyőzni, hogy ilyen terméket tegyen a kosarába.

Az Egyesült Államokban is hasonlóak a tapasztalatok, egy vizsgálatból kiderült, hogy ötből négy fogyasztó szerint a fagyasztott élelmiszerek egészségtelenek.

Érdekes ez az elutasító hozzáállás, hiszen köztudott, hogy az emberek a fagyasztást évezredek óta használják tartósításra. Az erre épülő iparág 1920-ban indult gyors növekedésnek, amikor a háztartásokban megjelentek az első fridzsiderek.

Emma Boyland elhízás-szakértő, a Liverpool University oktatója a fenti véleményekkel szemben állítja, nem mindig a friss élelmiszer a legjobb választás. Főleg akkor, ha a dolgot nem csupán egyetlen aspektusból közelítjük meg, hanem egészségügyileg, anyagi oldalról, illetve a környezetvédelem szempontjából is.

A sznobizmus a hibás?

Az elutasító magatartás mögött nagy valószínűség szerint a rossz marketing és a fagyasztott termékek kedvező ára áll. Az vásárlók ugyanis azt hiszik, hogy azért, mert olcsóbb, mint a friss termék, szükségszerűen rosszabb minőségű is. Holott az olcsóbb ár pusztán annak köszönhető, hogy alacsonyabb a termelési költségük, mint friss társaiknak.

Jégbe zárt tápanyagok

Tanulmányok kimutatták, hogy a fagyasztás remekül benntartja a gyümölcsökben és zöldségekben a tápanyagot. Az egyik kísérletben friss terméket tároltak a hűtőben legfeljebb három napig, négy fokon. Majd ugyanilyen termékeket fagyasztott állapotban tároltak a mélyhűtőben -20 fokon. A vizsgálatokból kiderült, hogy az antioxidánsok, és más kulcsfontosságú tápanyagok koncentrációja csökkent a hűtött termékben és végül alacsonyabb lett, mint a fagyasztott áruban.

A fagyasztott termék is beleszámít a szakemberek által ajánlott  napi ötszöri gyümölcs- és zöldségfogyasztásba, úgyhogy ez is egy érv amellett, hogy a jégszekrény mindig fel legyen töltve.

Válogassuk ki, hogy mi kerül a fagyasztóba

Természetesen nem lehet minden élelmiszert fagyasztással jól tartósítani. A folyamatnak köszönhetően ugyanis jégkristályok alakulnak ki az étel belsejében. A kristályok annál nagyobbak lesznek, minél több vizet tartalmaz az adott étel, és minél nagyobbak a jégkristályok, annál nagyobb kárt tesznek az étel minőségében és szerkezetében.

A salátalevél, a gomba és az uborka nyers állapotban biztosan nem viseli jól a fagyasztást. De az egész hús, a hal, a hüvelyesek és a fűszerek jól tűrik a mínusz fokokat.

Megfőzve, elkészítve azonban sokszor még azokat az ételeket is le lehet fagyasztani, amik önmagukban nem állják ki a jég okozta megpróbáltatásokat.

Ha pedig a hétvégi ebédből nem maradt annyi, hogy a mélyhűtőbe is pakoljunk belőle, akkor manapság a szupermarketekben is többféle prémium fagyasztott termék közül válogathatunk – tanácsolja Emma.

(via Dailymail)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik