Határozatában a Közgyűlés elismeri a boldogság és jólét mint egyetemes célok és törekvések emberek életében világszerte betöltött jelentőségét és ezek közpolitikai célkitűzésekben való elismerésének fontosságát.
Egyúttal az ENSZ valamennyi tagállamát felszólítja, hogy a boldogság nemzetközi napját megfelelő módon ünnepeljék meg, ideértve az edukáció útján és a közvélemény tudatosságának előmozdítása által történő “figyelemfelhívást”.
Ahogy Szepes Mária Az öröm mágiája című művében írja:
Ne panaszkodj! A panaszra fordított energiát alakítsd át inkább kreatív erővé! Ha ugyanannyi energiát fordítasz a panaszt kiváltó ok megváltoztatására, mint amennyit meddő önsajnálatra áldozol, akkor – a benső magatartás átalakulása után – sorsodban is csodálatos események lavinája indul meg.”
Az esetleges panaszok kreatív erővé alakítására a minisztérium ma az alábbi, mennyei gyömbéres-kókusztejes vegán brokkolifőzelék elkészítését javasolja.
(Megjegyzés: kaphamérséklő diétán lévők az olívaolaj helyett kukoricacsíra- vagy lenolajat használjanak.)
Gyömbéres-kókuszos vegán brokkolifőzelék
Hozzávalók (2-3 adaghoz):
- 2 fej brokkoli (szárával együtt)
- 1 közepes, felaprított vöröshagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1,5 evőkanál frissen reszelt gyömbér
- 3-4 bögre zöldség-alaplé
- 1 teáskanálnyi frissen reszelt (bio) citromhéj
- 3 evőkanál frissen facsart citromlé
- 1/4 teáskanál só
- 1/4 bögre kókusztej
- tálaláshoz: pirított brokkoli, friss korianderlevél, kókusztej, újhagyma, szezámmag
A sütőt melegítsük elő 200 fokra.
A brokkoliról vágjuk le a virágokat, a szárát pedig (miután a külső vékony “héját” eltávolítottuk) szeleteljük fel. A virágokat tegyük egy tepsibe, locsoljuk meg egy evőkanál olívaolajjal, majd pirítsuk aranybarnára őket a sütőben (kb. 20-25 percig).
Amíg a brokkoli sül, egy fazékban melegítsük fel az olívaolajat és adjuk hozzá a felaprított hagymát. Körülbelül 4 percen át főzzük, majd adjuk hozzá a gyömbért és főzzük további egy percig.
Öntsük fel az alaplével és keverjük bele a felszeletelt brokkoliszárakat, a citromlevet, a citrom héját, valamint a sót. Miután felforrt, közepes fokozaton főzzük addig, amíg a brokkoliszárak kellően puhák lesznek (illetve amíg a sütőben a brokkolivirágok megpirulnak). Ezután adjuk hozzá a már kész, megsült virágokat is, azzal, hogy néhány darabot tegyünk félre a tálaláshoz.
Egy konyhai botmixer segítségével turmixoljuk össze (durván) a fazék tartalmát, és ekkor öntsük hozzá a kókusztejet is. Ezt követően a már majdnem kész főzelék kb. 3/4-ét töltsük turmixgépbe és “finomítsuk tovább” az állagát. Amint ez megvan, a fazékban lévő 1/4 részhez öntsük vissza a turmixgépből a főzeléket, alaposan keverjük össze és még egyszer közepes lángon melegítsük fel, mielőtt fogyasztanánk.
Tálaljuk pirított brokkolivirágokkal, friss korianderlevéllel, szezámmaggal, újhagyma-karikákkal és egy-két kanálnyi kókusztejjel.
Jó étvágyat!
(Forrás: http://naturallyella.com/)