Ezúttal vegyük górcső alá a gabonaféléket:
Ahogy az a diétára vonatkozó szabályok között írva vagyon, “számos gabonaféle nehéz, testsúlynövelő hatású, ezért nem ideális kapha táplálék. A víz elem képviselőjének azok a gabonák valók, amelyek vízhajtó, szárító, tápláló jellegűek. A kaphák egész jól elélnek a párolt zöldségkörettel tálalt teljes értékű gabonákon. A kenyérfélék viszont ragacsosak és fokozzák a nyálkaképződést, ezért erősítik a kaphát”.
Rizst csak nagyon ritkán egyen a kapha, a rozskenyeret pedig lehetőleg pirítósként.
A kuszkuszt, a zabot, a búzát, a quinoát, a mandula-, gesztenye-, kókusz- vagy amarántlisztet pedig a diéta heteiben el kell felejteni.
Jelentem, remekül elvagyok a köles- és hajdinakása különböző változatain, illetve az édesebb fűszerekkel házilag ízesített, főtt árpa- vagy rozspelyhet sem untam még meg. És a legjobb, hogy akkor sem kell kétségbeesnem, ha egy-egy szelet ropogós kenyeret kívánnék meg.
Nagy szerencsémre ugyanis, az egyik kedvenc belvárosi kézműves pékségemben, a Hold utcai piac tőszomszédságában található Artizánban már 100%-os rozskenyérrel is várják a lelkes diétázókat (is).
A rozskenyerük pirítósként is nagyon finom, ha viszont tovább fokoznátok az élvezeteket, ajánlom figyelmetekbe az alábbi szuper, karamellizált hagymás padlizsánkrémhez tartozó receptet.
Karamellizált hagymás padlizsánkrém
Hozzávalók (2 bögrényi adaghoz):
- 1 nagyobb, ujjnyi vastagságú szeletekre felkarikázott padlizsán
- 2 bögre felkockázott vöröshagyma
- 3 gerezd aprított fokhagyma
- olívaolaj
- só, bors
- 1/4 bögrényi bio joghurt vagy bio tejföl (opcionális)
- pirítós a tálaláshoz
Miután a felkarikázott padlizsánt mindkét oldalán megsóztuk, helyezzük egy nagyobb konyhai szűrőbe, amelyet kb. 10 percre tegyünk a mosogató fölé, hogy a leve lecsöpöghessen, majd két konyhai törlőkendő (vagy konyharuha) közé fogva a szeleteket a maradék nedvességet is próbáljuk meg róluk felitatni. A padlizsángerezdeket ezután sütőpapírral fedett tepsire helyezzük, majd olívaolajjal és sóval finoman meghintjük, hogy végül az előmelegített sütő legfelső szintjén 8-10 perc alatt aranybarnára süljenek (félidőben egyszer fordítsuk meg őket).
Mialatt a padlizsán a sütőben készül, a tűzhelyen egy serpenyőben 2-3 evőkanál olívaolajon pirítsuk aranybarnára a felkockázott vöröshagymát, illetve az utolsó pár percre adjuk hozzá a fokhagymát is, és úgy kevergessük, karamellizáljuk tovább.
Ezután távolítsuk el a kihűlt padlizsán héját és a puha húsát egy edényben keverjük össze alaposan a hagymamixszel és egy villával „nyomkodjuk, passzírozzuk” is őket össze, majd a krémhez ízlés szerint adjunk sót-borsot.