Élet-Stílus a világ egy fura hely

Az elmúlt évszázadok emberszabású szörnyei sokaknak okoztak rémálmokat

Az emberi képzelet határtalan, így számos alkalommal előfordult, hogy ismeretlen állatfajokat szörnyekként írtak le, vagy épp kitalált teremtmények rajzaitól rettegtek az emberek.

Most kiválogattuk a legbizarrabbakat, hogy Ön is átélhesse, milyen rémálmokkal küzdött a reneszánsz és barokk kor embere.

A Szörnyszupercsapat – Sebastian Münster híres, a világ történetét összefoglaló írásában, az 1544-es Cosmographiában több tucat furcsa lényt mutat be, ezek közül az Indiában élőket egy külön tablón is bemutatta. Balról jobbra: az arcát az ersős napfénytől óriási lábfejével védő, napallergiás Sciopod, az egy szeméről felismerhető küklopsz, a kétarcú Pygmie, az arcát mellkasán hordó Blemmyai és a kutyafejű Cynocephalus

ekfdee83kcc4pnubikly

A szörnyek, akiket még a Monty Python is irigyelne: a tengeri püspök és a tengeri pap

merman1

A XVI. században felbukkant lények közül a püspök a lengyel királlyal is találkozott, de végül a lény meggyőzte a valódi püspököket, hogy engedjék szabadon. Így is történt. Néhány évvel később visszatért, de sajnos nem akart enni, három nap után pedig elpusztult. A papot kétszer látták – 1531-ben Lengyelország partjainál, majd 1546-ban a dán Sealand keleti partjainál, de egyszer sem sikerült elfogni.

A két szörnyről korábban megjelent, részletesebb cikkünket itt találja.

seamonk2
Balra a pap, jobbra a püspök

A kockásfülű nyúl rokona, az óriási fülű Panotti Hartmann Schedel híres, 1493-ban kiadott Nürnbergi Krónikájából, melyet sokan a korai könyvnyomdászat legpompásabb műveként emlegetnek. Ebben a könyvben található egyébként Buda egyik leghíresebb ábrázolása is.

r7egsuery7psxyrf4hme

A híres római író, az idősebb Pliniusként ismert Caius Plinius Secundus Maior A természet históriája című művében is említi őket, lakóhelyükként a szkítiai Csupafül szigetet megjelölve. Óriási fülükre is talált magyarázatot: szerinte a hűvös éjszakákon a lények ezzel takarják be magukat.

A lények a későbbi évszázadok egy-egy természettudományos művében is felbukkantak – tökéletes példa erre Ulisse Aldrovandi Monstrorum historiájának (1642) egyik metszete, kedvencünk azonban egyértelműen a British Libraryben őrzött, valószínűleg Canterburyben készült A Kelet Csodái (1040 k.) legbizarrabb illusztrációja:

Homo_Fanesius_Auritus

A francia humanista író, Pierre Boaistuau 1560-ban megjelent művében, a Histoires prodigieusesben számtalan, furábbnál furább figurát mutatott be, ideális rémálom-alapanyagot nyújtva az olvasóinak

w8sxazjckkwj6lwptyuy

actual_2f5f12df-b213-4e34-8556-5fe3c9d9f3a6

actual_1eec39bf-73e3-405e-bb2e-9371fda3b05f

actual_eb67bcff-b8e4-4bdd-961e-1e34c2dcb964

actual_33886277-da41-46e9-8cbd-6f8ba94ff636

Ulisse Aldrovandi már említett 1642-es Monstrorum historiája minden eddig látottnál ijesztőbb lényeket mutatott be

Köztük a rókasárkánysashüllőnőt:

hkvd9bfdbhvp1lgazlgn

A könyökén, mellein és térdein is állatfejeket viselő, kolibricsőrös férfit:

puesymedg2virvhiuld2

Vagy ezeket a leírhatatlan szörnyeket:

vpp9cz2afef9ac3fwtm3

mwasx5c0n5zb7el44qhk

fbhrtloptcqobp5a7p97

px1axintsk7hlhznwygg

De nem feledkezhetünk meg Fortunio Liceti De Monstris (A szörnyekről) címmel, 1616-ban még képek nélkül megjelent, 1665-ben illusztrált munkájáról sem, ami kissé talán túl messzire ment:

ajevw9xyripm5efki9dd

hhhz4jj9dap8cpbmpmse

l4fbcg9vb1uv1dklfhzp

jpwwluernhwletmbhyme

ywcl4qepydqlerubljv1

Fotók és információk: Columbia University kamelopedia, British Library, Wikimedia CommonsThe Book of Days: A Miscellany of Popular Antiquities, by Robert Chambers/Google Books, p. 311 Wellcome LibraryMelbourne Prints Universitätsbibliothek SalzburgCurious HistoryInternet Archive

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.