Nos, az omega 3 és 6 zsírsavakon kívül például sok-sok káliumra, kalciumra, vasra, foszforra, magnéziumra és cinkre. A héj nélküli változatát nagyon könnyű megemészteni, így felfúvódásnak nyoma sincs, ezért is szeretem nagyon.
Egy ayurvédikus tisztítókúra során ismerkedtem meg tavaly tavasszal a nem kis múltra visszatekintő, Ázsiában népszerű mungóbabbal – életre szóló találkozás volt; azóta sokféle formában készítettem már. Az egyik kedvenc fogásom ez a különleges kókusztejes-korianderes főzelék, amelynek receptjére a Nosalty.hu-n leltem:
Hozzávalók (4 adaghoz):
- 30 dkg mungóbab
- 1 kk. szódabikarbóna
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 8 dl víz
- 2 kávéskanál só
- 3 teáskanál garam masala
- 2 kávéskanál kókuszvirág-cukor (mézzel vagy más édesítővel is remekül működik)
- 2 dl kókusztej
A babot néhány óra áztatást követően a szódabikarbóna, fokhagyma, víz társaságában puhára pároljuk (ha szükséges, az elpárolgott, felszívódott vizet közben pótoljuk), majd belekeverjük a masalát, sót, cukrot és a legvégén a kókusztejet. Végezetül még egyszer felforraljuk.
Friss korianderrel megszórva még őrjítőbb!
Télen-nyáron izgalmas, könnyű, ugyanakkor tápláló ez az édes-pikáns főzelék.
Jó étvágyat!
(Forrás: http://www.nosalty.hu/)