Élet-Stílus

Édesburgonyás-csicseriborsós-spenótos tál

Ahogy Ella Woodward, londoni beststeller-szerző, a Deliciously Ella oldal alapítója (és nem utolsósorban az egyik kedvenc gasztrobloggerem) nyilatkozott egyhelyütt:

az egészséges táplálkozás nem megvonást vagy fogyókúrát jelent, hanem olyan ízletes ételek élvezetét, amelyek egyúttal táplálnak is”.

Ő már csak tudja: több más, a természetes, adalékanyagoktól mentes élelmiszerek világát a fogyasztókhoz közelebb hozó bloggerhez hasonlóan ugyanis az akkor 20 éves lányt is egy hirtelen jött betegség terelte a tudatosabb táplálkozás, illetve mindössze 3 év alatt egy komplett, világszerte egyre sikeresebb „brand” létrehozásának irányába.

Ella gyermekkorától kezdve ki nem állhatta a zöldségeket-gyümölcsöket, bőven elélt a finomított szénhidrátokon, édességeken (jégkrém, gumicukor, stb.) is, mígnem 2011-ben egy reggel erős rosszullétre, illetve ijesztően heves szívdobogással és óriásira puffadt hassal ébredt. A következő hónapokban a tünetek csak rosszabbodtak, végül a fiatal lánynál hosszas vizsgálatok után egy ritka betegséget, az autonóm idegrendszert károsító, ún. poszturális tachycardia szindrómát állapítottak meg, amely egyszerre okozott komoly zavarokat a keringési, emésztési és az immunrendszerében is.

Gyógyszereket, szteroidokat kapott, mindhiába, a legyengültség miatt képtelen volt normális életet élni, a következő fél évet gyakorlatilag ágyhoz kötve töltötte, és miközben sok Grey’s Anatomy-t nézett és nassolnivalót tolt magába, a barátaitól és a külvilágtól teljesen elidegenedett. Egy alkalommal, hogy megmutassa, képes a normális életvitelre, a kedvesével nyaralni utaztak, de néhány órával a megérkezés után ételmérgezést kapott, és félig eszméletén kívüli állapotban, egy kerekesszékben, infúzióra kötve kellett hazahozni a korábban mindig életvidám, pörgős lányt. Ez az „ébresztő” vezette végül a mostani útjára: rengeteget kutatott a táplálkozás egészségre gyakorolt hatásának témakörében; számos, az étrend és az életmód megváltoztatásának köszönhető gyógyulásról olvasott, és úgy döntött, maga is belevág.

Elhagyta a glutént, a húst, a tejtermékeket és a finomított cukrot, 18 hónappal később pedig az összes gyógyszerét, helyettük viszont rengeteg, organikus alapanyagokból álló fogást „fejlesztett ki”. Saját bevallása szerint 3 évvel ezelőttig egyáltalán nem tudott főzni.

Azontúl, hogy a leányzó idén lefutotta élete első félmaratonját, naponta jógázik, meditál és persze odafigyel a mentális-lelki fejlődésére, a kiegyensúlyozottságra is. Szüksége is van rá, hiszen azontúl, hogy időközben elindított blogjával, valamint a 2015-ben napvilágot látott „Egyél jókat Ellával!” című első könyvével, (amellyel egyébként kiérdemelte a „minden idők leggyorsabban elkapkodott első szakácskönyves szerzője” címet és amely egyébként már magyar nyelven is elérhető) már nem csak hazájában örvend nagy népszerűségnek; idén januárban pedig megjelent a második könyve is, amelynek bemutató turnéja épp mostanában zajlik – egyelőre a szigetországban, utána pedig az Egyesült Államokban.

Bár érzékeny szervezete miatt továbbra is oda kell figyelnie arra, hogy mit eszik, illetve, hogy ne hajtsa túl magát, – ahogy fogalmaz – ezt már nem problémaként éli meg, egyszerűen csak lehetőségnek arra, hogy napról napra jobban megismerje önmagát.

Soha nem gondolta volna, hogy egyszer százezrek követik majd az írásait, saját irodája, stábja felállításával pedig egy álma vált valóra.

És nincs megállás: amellett, hogy csapatával piacra dobtak egy – szintén gyorsan „bestsellerré” vált – okostelefonra szabott applikációt, tavaly novemberben Londonban Mae Deli néven megnyitották első delikátesz üzletüket és megkezdték a saját készítésű, egészséges ételeik kiszállítását. Ella ugyan híres vegán, vőlegényével közös új vállalkozásukban viszont úgy döntöttek, hogy annak érdekében, hogy még több húsfogyasztóval ismertethessék meg a zöldségek varázslatos sokszínűségét, húsos fogásokat, illetve halakat is felvettek az étlapra – hátha így könnyebb lesz becsalogatni a szkeptikusokat is.

Ella Woodwarddal Londonban a Food Matters Live konferencián 2015-ben
Ella Woodwarddal Londonban a Food Matters Live konferencián 2015-ben. Fotó: Kardamom

Növényi alapú konyhájának vezérelve, hogy az organikus, nem feldolgozott ételek is lehetnek ízletesek, és a zöldségekből, gyümölcsökből, gabonákból, magvakból nagyon is klassz fogásokat lehet készíteni. Aki nem hiszi, járjon utána.

Ellával tavaly novemberben, egy, az egészséges táplálkozás témakörében tartott háromnapos konferencián személyesen is volt alkalmam találkozni – mondanom sem kell, hogy mennyire megörült annak, hogy Magyarországon is egyre többen kezdenek odafigyelni arra, hogy mi (pontosabban minél több növény :) ) kerül a tányérjukra.

Nekem a minap Ella kezdő szakácsok által is játszi könnyedséggel elkészíthető, ám annál izgalmasabb édesburgonyás-csicseriborsós-spenótos tálja.

Édesburgonyás-csicseriborsós-spenótos tál
Édesburgonyás-csicseriborsós-spenótos tál. Fotó: Kardamom

Hozzávalók 2 adaghoz:

A püréhez:

A pirított csicseriborsóhoz:

  • 1 konzervnyi csicseriborsó
  • 1 tk. őrölt kömény
  • 1/2 tk. chili
  • 1 tk. paprika

A spenóthoz:

  • 6 bögre friss spenótlevél
  • 2 gerezd aprított fokhagyma

A burgonyát és a répát puhára főztem, majd a tűzről levéve hozzáadtam az olívaolajat, sót, borsot, tárkonyt, és az egészet egy konyhai botmixerrel pürésítettem.

A csicseriborsót egy serpenyőben a fűszerekkel együtt némi olívaolajon megpirítottam, a spenótot és a zúzott fokhagymát pedig egy lábosban szintén egy kis olívaolajon megpároltam.

Jó étvágyat hozzá!

(Forrás: deliciouslyella.com)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik