Élet-Stílus

Hogyan szeress jól? Valentin-napi tippek pároknak!

Itt a Valentin-nap és nem tudod, mivel kellene meglepned a párod? Mindig bajban vagy, hogyan is kellene ezt megünnepelni? Már bújod az internetet, mit ajánl a kereső, de mégsem vagy biztos abban, minek örülne a szerelmed? Segítünk!

Vannak, akik szeretik, vannak, akik utálják, vannak, akiket hidegen hagy és nem foglalkoznak vele, vannak, akiket nem hagy hidegen, de mégsem ünneplik a Valentin-napot, mindenesetre egy biztos: a párkapcsolatért tenni kell. Hogy ez február 14-én történik-e vagy sem, azt végtére is mindenki maga döntse el. Ha viszont úgy fogod fel, hogy ez is egy jó alkalom, hogy építsük a kapcsolatot, akkor íme pár fogódzó, ami segíthet a párod kedvében járni.

Gary Chapman Egymásra hangolva című könyvében 5 szeretetnyelvet különböztet meg. Ha most szervezed a Valentin napot, akkor érdemes lehet szem előtt tartani, hogy mely szeretetnyelvet használjátok a párkapcsolatban, hiszen annak fog igazán örülni a társad és akkor tényleg célt érsz.

Íme az 5 szeretetnyelv:

Minőségi idő:

A minőségi idő azt jelenti, hogy teljes odafigyeléssel fordulsz a partnered felé. Azaz, nem tévéztek egymás mellett szó nélkül, nincs kütyüzés, telefonozás, hanem ezeket elteszitek és valódi együttlétre koncentráltok. Ezt persze lehet egy olyan tevékenység közben, amit szerettek. Például elmehettek cukrászdába, étterembe, koncertre, kirándulni kettesben vagy valamilyen közös sportot is csinálhattok, ami mindkettőtök számára élmény.

Elismerő szavak:

Vannak olyan emberek, akiknek a legfontosabb a dicséret és az, hogy ez szavakban fejeződjék ki. Ezek az emberek azt várják, annak örülnek a legjobban, ha ki vannak mondva az érzések. Tudom, hogy sok férfi nem éppen a szavak embere, sok nő viszont erre vágyik a legjobban. Például egy finom ebéd után arra, hogy azt hallja, hogy “Az én feleségem főz a legjobban!” vagy a nő is dicsérhet: “Nekem van a legjobb fej párom!” Utalhat a kedves szó a külsőre is: “Milyen gyönyörű vagy ma! De jól áll ez a ruha!” Vagy lehet bátorítás is: “Ha valaki, akkor te ezt biztosan meg tudod csinálni!”

Ajándékozás:

Kedves hölgyeim, uraim, igen, van, akinél nem megyünk semmire a szép szavakkal, sem a minőségi idővel, mert őnála az ajándék számít. Ő ebből érzi a szeretetet. Az ilyen hölgy biztosan örül egy csokor virágnak, bonbonnak, gyűrűnek, bizsunak, azaz valami konkrét dolognak. Értéke lehet szimbolikus, hiszen nem ez a lényeg, hanem az, hogy valaki gondolt ránk.

Szívességek:

Sokan akkor érzik társuk szeretetét, ha ez szolgálatkész tevékenységekben nyilvánul meg. Például amikor a párod főz egy finom vacsorát vagy rendszerezi a holmijait vagy elintéz valami olyasmit, amivel levesz a válladról egy terhet. Van, akinek nincs pénze ajándékra, ugyanakkor nem éppen a szavak embere, tehát nem fog ódákat zengetni, mert egyszerűen nem az a típus, de készségesen elintéz neked dolgokat, amit szívesen megtesz érted. Ezt a másik félnek is érdemes észrevennie és tudatosítania, hogy a partnere ebben a formában fejezi ki felé a szeretetét. Vannak olyan nők, akik elégedetlenkednek, hogy a párjuk nem mondja soha nekik, hogy szeretlek, ugyanakkor lehet, hogy a párjuk másféleképpen, de kifejezi azt, például elviszi helyetted megjavíttatni a komputeredet, biciklidet rendbe hozza, stb.

Testi érintés

Itt nem csak a szexuális együttlétről van szó, hanem az érintés egyéb megjelenési formáiról, az ölelésről, a csókról, a simogatásról és a kézfogásról. Ehhez kell a párunk ismerete, hogy tudjuk, mi esik jól neki és mi nem. Ami nekünk jólesik, például az arc simogatása, az lehet, a másiknak nem jelent annyit. Ha a párunknak a fizikai érintés a szeretetnyelve, akkor biztosan örülne egy hátmasszázsnak vagy egyszerűen csak, ha munka közben beszaladunk hozzá adni egy puszit vagy ölelést. (Persze csak ha olyan a munkahelye, hogy nem kellemetlen.)

Olyan ez, mint az idegennyelveknél. Ha kínaiul beszélsz a magyarhoz, nem fogja érteni. Ha csak nem tanulta meg. Ha a párodnak nem a szeretetnyelvén beszélsz, nem fogja érteni vagy lehet hogy pont félreérti. Meg kell tanulni egymás szeretetnyelvét. Eleinte amíg nagy a szerelem lángja, akkor minden megy magától, később viszont nem árt némi tudatosság a párkapcsolatban.

Kellemes Valentin napot!

Fotó: Facebook / Photo Page
Fotó: Facebook / Photo Page

Ajánlott videó

Olvasói sztorik