Élet-Stílus

Az okostelefon megöli a szerelmet és a kapcsolatokat? Egy új kutatás választ ad rá

A mobiltelefon ott van mindenhol, a kezekben a villamoson, a kávézókban, az étteremben, a váróteremben, a munkahelyen, otthonunkban, már a parkokban is van wifi. Mindenhol csatlakozni akarunk a világhálóhoz, csak így elfelejtünk el csatlakozni azokhoz, akik éppen a közvetlen környezetünkben vannak. Milyen hatással van mindez a szerelmi életünkre vagy a barátságainkra? Innen megtudod.

Előfordult már veled is, hogy a beszélgetőpartnered elővette a mobilját, sms-ezett vagy csak rá-ránézett a Facebookjára, jött-e valami? Veled is megesett már, hogy a párod melletted ült, de folyamatosan tableten, telefonon netezett vagy játszott?

Shalini Misra, a VirginiaTech Egyetem adjunktusa 2014-es kutatásában összesen 200 embert vizsgált meg. Párokba rendezve 10 percet kellett beszélgetniük egy kávézóban. Életkor, nem, etnikum tekintetében teljesen vegyesen voltak közeli barátok és távolabbi ismerősök is a párok között. Két csoportra osztották őket, az egyiküknek egy könnyebb témáról, míg a másik csoportnak egy mélyebb kérdésről kellett beszélgetni. A vizsgálat célja az volt, hogy kimutassák, mennyire befolyásolja a beszélgetéseket a mobiltelefon jelenléte.

Az eredmény:

Ha a kezébe vette vagy akár csak az asztalra tette az illető a mobilját, mindkét esetben a részvevők kevésbé kielégítőnek értékelték a beszélgetést és kevésbé érezték a kapcsolódást és az együttérzést a partnerükkel, mint azok esetében, akik elő sem vették az eszközt.

Ha a mobilodra tekintesz beszélgetés közben, akkor a beszélgetőtársad arcán lévő apró gesztusokról, rezdülésekről, utalásokról valamint hanglejtéséről lemaradsz, holott a nonverbális kommunikáció több információt hordoz, mint a beszéd, konkrétan a közlésed 70%-át.

A kutatók azt állapították meg, hogy a telefon állandó csekkolására való kényszer elvonja a figyelmet a jelenről, ugyanakkor sértő is lehet a család és a barátok felé. Ugyanaz lett az eredmény eltekintve attól, hogy komolyabb vagy könnyebb témáról folyt-e a beszélgetés. Azoknál, akik régóta jól ismerték egymást, sokkal negatívabbnak ítélték a mobil elővételét, mint akik kevésbé voltak jó ismerősök.

Milyen hatással van a telefonozás a szerelmünkre?

Egy másik, a Texas-i Baylor Egyetem kutatásában 453 felnőttet figyeltek meg. Az eredmény megerősítette, hogy a romantikus kapcsolatokat megöli az állandó telefonfüggőség. Angolul már külön szó van erre, ez az úgynevezett phubbing.

Ahol a párok arról számoltak be, hogy egyikük mellőzte a másikat a telefon javára, ott ez konfliktust eredményezett, kevésbé lettek elégedettek a kapcsolatukkal és ebből kifolyólag az életükkel, ami végül depresszióhoz vezetett

– állítja dr. James A. Roberts kutató.

Az eredmények megdöbbentőek. Egy ilyen hétköznapi dolog, mint a telefon alááshatja boldogságunk alapját, a párkapcsolatunkat

– mondja Roberts.

Ha igazi beszélgetésre vágysz, akkor kapcsold ki, halkíts le vagy tedd el a telefont. Agyunknak is kell a pihenő, a folyamatos információ-áradatban jól fog esni egy kis ingerszünet. Az igazi kapcsolatok teljes odafigyelést igényelnek, és tiszteld meg a másikat ezzel. Abban a kevés időben, amit együtt töltesz a szerelmeddel, barátaiddal vagy családoddal, ajándékozd meg őket a teljes figyelmeddel. Ezzel a minőségi idővel is kifejezed a másik felé a szeretetedet. A másik fél érezni fogja a törődést és így jobban egymásra tudtok hangolódni. Ne háttérzaj legyen a párod beszéde!

A kapcsolatok megőrzése érdekében kellemes kikapcsolódást kívánok!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik