Élet-Stílus

Rejtély, miért lett öngyilkos Ganz Ábrahám

Sikerei csúcsán vetette magát a mélybe saját háza körfolyosójáról.

Ganz Ábrahám nevét mindenki ismeri, mint ahogyan a hozzá fűződő gyárakat is. Élete azonban még a kutatók előtt is szinte ismeretlen. Magánemberként nagyon zárkózott volt, aki beszéd helyett inkább cselekedett.

Még azt sem tudjuk, mikor született. Annyi biztos, hogy Svájcban, a Zürich kantonbeli Unter-Embrachban látta meg a napvilágot 1814. vagy 1815. november 24-én. A Magyar Nemzeti Levéltár honlapján Kiss Péter egy harmadik dátumot tart inkább elfogadhatónak: 1815. február 6.

Pesten csinált karriert

Elsőszülött fiú volt, és már korán, 17 évesen elhagyta a szülői házat, a vasöntést választva élete hivatásának.

Tizennégy évig vándorolt, hogy kitanulja a szakma csínját-bínját, de a vasöntés fellegvárának számító Angliába pénzhiány miatt ekkor még nem juthatott el.

Így az angol csúcstechnológiát alkalmazó Elzászban töltött el sok időt, ám megfordult Fanciaország más vidékein és Itália városaiban is.

Célja a kezdetektől egy saját vállalat megalapítása volt. Mivel pénzzel sem rendelkezett, a szakemberekkel jól ellátott Nyugat-Európa szóba sem jöhetett, ezért fordult érdeklődése a fejletlenebb keleti területek felé. Ez pedig abban az időben a Habsburg Monarchiát jelentette, és nem is kellett csalódnia.

Itt épp a pesti Hengermalom létesítéséhez, felszereléséhez és későbbi karbantartásához kerestek szakembereket: Ganz Ábrahám 1841-től már Magyarországon dolgozott. Az új rendszerű pesti öntöde teljesen az ő elképzelései alapján épült.

A fiatal mester pedig 1845-ben Budán megalapíthatta vasöntödéjét: saját szabadalma alapján gyártott itt vasúti alkatrészeket, főleg kerekeket és malomipari őrlőhengereket.

Ebből a hét főből alapított cégből fejlődtek ki később a híres Ganz vállalatok.

Senkinek nem beszélt problémáiról

A szabadságharc alatt az üzem ágyúkat és ágyúgolyókat öntött, ám tekintettel svájci állampolgárságára a megtorlás során rá szabott börtönbüntetést nem kellett letöltenie. Példamutató életet élt, a szakmájában és üzleti vállalkozásaiban is nagyon sikeres volt, kiváló minőségű termékeit Európa szinte összes országából keresték.

Épp ezért érthetetlen, és mindmáig nem tudjuk, miért vetett véget önkezével az életének 1867. december 15-én: pesti palotájának körfolyosójáról az udvarra vetette magát. Senkinek nem beszélt emésztő problémáiról, így csak találgatni tudunk. Esetleg a megfeszített munkatempót, a túlterheltséget nem tudta feldolgozni.

Talán kínzó, gyakran visszatérő fejfájásának akart így véget vetni egy roham közben, de felmerült az is, hogy kórosan rettegett a családjában öröklődő elmebaj megjelenésétől. Halála érthetetlen, és súlyos csapás volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik