Élet-Stílus

Ilyen anya-gyermek fotót még biztosan nem látott

„Ezt a különleges MRI felvételt kivételesen nem azért készítettük, hogy betegséget diagnosztizáljunk vele”

– kezdi az MIT idegtudományokkal foglalkozó professzora, Rebecca Saxe, aki két hónappal ezelőtt adott életet kisfiának, Percynek.

„Mondanom se kell, ahogy a legtöbb anya, a szülés után azonnal szerelembe estem a kisfiammal. Minden pillanatomat vele akartam tölteni, figyelni, ahogy napról-napra fejlődik.”

Munkája során Saxe főleg azt vizsgálja, hogy az agyban hogyan alakulnak ki a gondolatok és a beszédre való képesség. Azt mondja, kisfia születése után ellenállhatatlan vágyat érzett, hogy a kisfiú agyában bekövetkezett változásokat napról-napra nyomon kövesse – a laborjában felállított MRI-berendezés segítségével.

Kép forrása: MIT / Rebecce Saxe & Atsushi Takahashi
Kép forrása: MIT / Rebecce Saxe & Atsushi Takahashi

Néhány héttel később úgy döntött, az eszköz segítségével közös képet készít kettőjükről.

„Szerettem volna a köztünk lévő különleges kapcsolatot megörökíteni. Egy teljesen új formában”

– mondja majd hozzáteszi, a labor technikusai sokat dolgoztak azon, hogy végül mindkettőjükről, egyszerre készülhessen MRI-felvétel. Saxe azt mondja, azok, akik látták a képet elsőre a különbségeket vették észre a felnőtt- és gyermekagy között. Csak sokadik ránézésre tűnt fel, hogy a látszólag különböző méretű szerv valójában mennyire sokban hasonlít egymásra.

A neurológus elárulta, a tökéletes kép elkészítéséhez összesen 25 próbálkozásra volt szükség.

„Nem egyszerű feladat, hiszen a felvétel készítésének idejére mindkettőnknek teljesen mozdulatlannak kellett maradnia. Aki próbált már egy ilyen korú gyermeket mozdulatlanul tartani, azt tudja, miről beszélek. A tökéletes felvétel végül akkor készült, mikor Percy végül elaludt.”

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik