Vagy a zsírnál. Mert, hogy még az is jobb. Legalábbis egy leicesteri kutatócsoport szerint, amely a közelmúltban – szembemenve a legtöbb táplálkozástudományi szakértővel – meglepő kutatási eredményt publikált. A kutatásban részt vevők ebben nem kevesebbet állítanak, mint azt, hogy a növényi eredetű, telítetlen zsírsavak tulajdonképpen egészségtelenebbek, mint az állati eredetű, telített zsírsavak.
Hogy miért? A kutatók szerint azért, mert a növényi olajokban – naproforgó- vagy épp kukoricaolaj – sült hal és krumpli akár kétszázszor annyi aldehidet tartalmazhat, mint az Egészségügyi Világszervezet által ajánlott napi határérték.
Mi az az aldehid? Olyan szerves vegyületek, melyek a szakemberek szerint az ételünkbe kerülve komoly betegségek – szív- és érrendszeri betegségek, daganatos megbetegedések, Alzheimer-kór – kialakulásáért felelhet.
Akkor mivel süssünk? A kutatók vizsgálatából kiderül, hogy szemben a napraforgóolajjal, amiből fél óra hevítés után 5 millimolnyi aldehid szabadul fel, a kókuszolajból ennyi idő alatt csupán 0,5 millimol. De még a zsír is jobb, mint a növényi olaj, legalábbis a leiecesteri kutatók szerint: kimutatták, hogy abból fél óra után csupán 1 millimolnyi aldehid szabadul fel.