Élet-Stílus

Csupa izom mutáns kutyákat alkottak génmódosítással Kínában

A világ első génmódosított kutyáit alkották meg tudósok egy kínai gyógyszerkutatási intézetben, ahol egy izomnövekedést gátló gén kiiktatásával sikerült izomkolosszust varázsolniuk két beagle-ből – jelentette az MIT Technology Review. A nagyobb izomtömeg miatt „jobban tudnak majd futni, ami hasznos a vadászathoz, valamint a rendőrségi és katonai felhasználáshoz” – mondta el a lapnak a kutatásban részt vett egyik tudós.

A kutatók 65 embrión végezték el a génmódosítást, amivel a miosztatin gént akarták kiiktatni. 27 kölyök született meg, akik közül kettőnél – egy kannál és egy szukánál – járt sikerrel a beavatkozás. A kutyákat a kantoni gyógyszerkutató intézetben tartják, ahol évente több mint kétezer beagle-t tenyésztenek ki, orvosi kutatásokra.

Hercules (balra) és Tiangou
Hercules (balra) és Tiangou

A kutatók elmondása szerint az izomnöveléses módosítással nem az volt a céljuk, hogy eladásra szánt házi kedvenceket kezdjenek el „gyártani”. Az „izomkolosszusok” létrehozása csak egy lépés volt, és végső céljuk, hogy gyógyszerkutatási célokra hozzanak létre génmódosítással kutyákat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik