Élet-Stílus

Edzés és diéta helyett egy tabletta? Hamarosan megvalósulhat!

Képzelje el, hogy soha többé nem kell még csak meg sem mozdulnia ahhoz, hogy tökéletes formában legyen! Jó, egy picit mégis kell mozogni, de csak annyit, amíg a szájába vesz egy tablettát és lenyeli, de tényleg ennyi. Ha el tudta képzelni, a közeljövőt látta: a Sydney Egyetem tudósai ugyanis azt állítják, hogy közel járnak egy csodaszer kifejlesztéséhez, amelyik képes lesz reprodukálni a testmozgás valamennyi jótékony hatását a szervezetben.

A tudósok a Cell Metabolism nevű szaklapban közöltek egy tanulmányt, amiben azt írják, hogy testmozgás hatására nagyjából 1000 molekuláris változás zajlik le az emberi szervezetben, amiket sikerült leírniuk, és elkészíteniük a tervrajzaikat. A tervrajzok segítségével pedig elkezdték egy olyan szer kifejlesztését, ami olyan hatást vált ki a szervezetből, mint egy kiadós edzés.

„Rengeteg betegség esetében a testmozgás az egyik leghatásosabb terápia, ilyen például a kettes típusú diabétesz, számos szív- és érrendszeri betegség, és különböző idegrendszeri betegségek” – mondja a kutatócsoportot vezető David James professzor.

„Csakhogy sok embernél az edzés csak korlátozottan, vagy egyáltalán nem alkalmazható. Ez azt jelenti, hogy alapvető fontosságú olyan gyógyszert találnunk, amelyik utánozni tudja a mozgás áldásos hatásait” – tette hozzá.

A molekuláris változások tervrajzaihoz szükséges adatokat a Sydney Egyetem és a Koppenhágai Egyetem kutatói közösen gyűjtötték össze. Edzetlen, de egészséges férfiak izomzatából vettek biopsziás mintákat, miután azok tíz percen át intenzíven mozogtak. A mintákban aztán tömegspektrometriai eljárással vizsgálták a fehérjefoszforilációt. Arra jutottak, hogy 562 fehérjén, összesen 1004 egyedi, mozgásspecifikus változás zajlott le. Ezeknek a tervrajzait készítették el.

„A tudósok régóta sejtették, hogy a testedzés hatására bonyolult változások sora zajlik le az emberi izomzatban, de most először sikerült pontosan feltérképezni ezeket, ez hatalmas áttörésnek számít” – mondja Dr Nolan Hoffman, a tanulmány társszerzője. Az testedzést helyettesítő gyógyszer megalkotása ettől a ponttól kezdve még több mint egy évtizedig is eltarthat, de a lényeg, hogy a tudósok már úton vannak a cél a felé.

(via Metro, Cell Metabolism)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik