Élet-Stílus

Nekiment az anyuka azoknak, akik “lekövérezték” gyermekét

Azt mondja, kezdetben még szórakoztatták a gyermeke súlyára vonatkozó megjegyzések, mostanra azonban betelt a pohár.

“Az első alkalom, mikor vadidegenek kövérnek nevezték a kislányomat, még szórakoztatott. Emlékszem, épp a metróra vártunk, a hathónapos gyermekem pedig vidáman játszogatott a babakocsijában. Két fiatal nő állt meg mellettünk, nevetve sugdolóztak, miközben minket figyeltek. Végül az egyik odalépett hozzám és közölte: “Te, hallod, a gyereked elég husi”

– kezdi történetét Caroline Stanley, az az amerikai édesanya, aki a napokban a Refinery29 elnevezésű oldalon, hosszú bejegyzésben ment neki azoknak az ismeretleneknek, akik a súlya miatt rendszeresen megalázzák kisbabáját. “Ha husi-nyuszinak, húsgolyónak, vagy óriásbabának nevezik, az még a jobbik eset” – teszi hozzá, majd elárulja, a kedvesnek szánt megjegyzések, amik kezdetben szórakoztatták, ma már leginkább csak összetörik a szívét.


Kép forrása: Refinery29 / Caroline Stanley

“Vajon hogy érezné magát ez az ártatlan kislány, ha csak egy szót is értene abból, amit ezek az emberek csupa kedvességből mondanak neki. Vajon mikor és hol kezdődnek a testképzavarok?” – teszi fel a kérdést, majd hozzáteszi, azután, hogy egész életében testsúlyproblémákkal küzdött, nem szeretné, ha a lányának is keresztül kellene mennie ilyesmin.

“Sokan azt gondolják, bóknak veszem, ha a kislányom súlyára célozgatnak. Mintha legalábbis a középkorban élnénk, amikor egy jó húsban lévő baba a gazdagság és a jólét szimbóluma volt. De még nem is ez a legelképesztőbb. Hanem azok az emberek, akik megpróbálnak vígasztalni. Hogy ez a néhány kiló felesleg, ha megtanul járni, úgyis leolvad róla. Meg, hogy az ő gyerekük is pontosan ilyen kis gombóc volt az elején, aztán most milyen soványak.”

Stanley a poszt végén elmagyarázza, azért írta cikkét, hogy végre vitát kezdeményezzen arról a megaláztatásról, amiket a nőknek életük során a testük miatt kell elviselniük. “Szerettem volna, ha az üzenetem, hogy egyáltalán nem helyes kritizálni egy másik embert a súlya miatt, minél több emberhez eljut. Szerettem volna, ha az olvasóim rádöbbennek, mindenkinek jár egy esély, hogy külső kommentárok nélkül eldönthesse, mi a véleménye a saját testéről.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik