Élet-Stílus

Egymásnak segítenek kitörni a bántalmazott nők

csaladon-beluli-eroszak(210x140).jpg (Array)
csaladon-beluli-eroszak(210x140).jpg (Array)

Gyakori, hogy az áldozatot szégyeníti meg a környezet és nem a bántalmazót, de van olyan csoport, ahol támogatásra és megértésre lelhetnek.

Nem bírták nézni, hogy a családon belüli erőszak elől menekülő nők szinte semmilyen segítséget nem kapnak, ezért alapította két aktivista az Újrakezdés csoportot két éve. Először adománygyűjtés volt a cél, de kiderült: a bántalmazott nők itt közösségre, támogatásra is lelnek.

Békés Dóra, a csoport egyik vezetője az Átlátszó Szocioblogjának elmondta: sokak számára ez a csoport az egyetlen hely, ahol nem kell szégyellniük, ami történt velük, mert általában kifordított a helyzet: őket szégyeníti meg a környezet azért, mert bántalmazták őket és nem a bántalmazót. A csoport lelki támogatást nyújt: a bántalmazott nők megértik egymás problémáját, barátkozhatnak, beszélgethetnek, szégyen nélkül mesélhetnek arról, hogy mi történt velük és megértésre találnak.

Nem úgy kezdődik, hogy egyszer csak lilára vernek

Amikor valaki kilép egy bántalmazó kapcsolatból, általában teljesen újra kell építenie magát – mondta Békés. Ez nem úgy kezdődik, hogy az embert egyszer csak lilára verik, hanem a bántalmazó szisztematikusan leépíti az áldozat önbizalmát, önbecsülését. Akinek sikerül kilépni, általában nulla önbizalommal és önmagába vetett hittel érkezik a csoportba, szörnyű lelkiállapotban.

Volt olyan tag is, aki a többiek bátorítására és az ő segítségükkel költözött el az őt lelkileg terrorizáló párjától. De volt olyan is, akit megkéseltek, a fejét a falba verték, vagy épp kirugdalták belőle a gyereket. A legtöbb bántalmazónak egyébként van gyermeke, a terhesség, a gyes és a kisgyerekgondozás időszaka a legkiszolgáltatottabb – többen mondták, hogy ott kezdődött igazán a bántalmazás, mert olyankor totális függőség lép fel. „Hatalmas felelősség egy kicsi gyerek és ha nincs mellette pénzed, az a teljes kiszolgáltatottság” – mondta Békés.

Tartani egymásban a lelket

Gyakori, hogy a bántalmazó apának az anya kénytelen láthatást biztosítani – ezek a nők attól félnek, hogy a férj elviszi a gyereket és egyszerűen nem viszi vissza. Nagyon sűrűn előfordul, hogy a láthatás alkalmával a férfi megint beleköt a nőbe, fenyegetőzik, zaklatja, utána pedig a hatóságok is rászállnak az anyára azzal, hogy nem adja meg a láthatás jogát az apának.

A törvény elvileg mindenkinek biztosítaná a lehetőséget arra, hogy ne tűrje a bántalmazó kapcsolatot, meneküljön anyaotthonba vagy védett házba, de ezekben általában nincs hely. A szegényebbeknek nem nagyon van esélyük kitörni a bántalmazó kapcsolatból, mert nincs hová mennie. A csoporttagok erre is találtak megoldást: előfordul, hogy kisgyerekes anyukák közösen bérelnek egy nagyobb lakást, megosztják a költségeket és tudnak egymásnak segíteni, egymás gyerekeire vigyázni és tartani egymásban a lelket.

Figyelem!

Ha önt vagy ismerősét, rokonát erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot, ami belföldről minden hálózaton keresztül ingyenes: 06-80-20-55-20

Bántalmazás áldozatául esett nők és gyermekek számára a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület működtet ingyenesen hívható segélyvonalat minden nap 18-22 óra között: 06-80-505-101

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik