A cibetmacska ürülékéből kivont baktériumokkal, laboratóriumi körülmények között sikerült luxuskávét készíteni a tajvani Nemzeti Pingtung Egyetem egy professzorának és hallgatóinak.
16 ízzel több
A fényűző ital kifejlesztéséhez hat évre volt szükség, és szerintük a kávé “gazdag textúrájában az ízek 47 különböző rétege fedezhető fel”, köztük a karamell, a mandula, a tej és a csokoládé zamata – számolt be róla Hszie Pao-csuan professzor, a kutatás vezetője.
Az új termékben 16 ízzel több található, mint a hagyományos cibetkávéban. Az új ital a kapható kávéfélék legtöbbjénél jóval kevesebb koffeint tartalmaz.
Az élelmiszerkutatással foglalkozó Hszie és hallgatói indonéziai cibetmacskáktól gyűjtött ürülékmintákat elemeztek, és a bennük talált 136 baktériumtörzsből kiválasztottak 16-ot, hogy a kávé készítéséhez szükséges fermentációhoz (erjedéshez) megfelelő körülményeket teremtsenek velük.
80 ezer forintért már elérhető
Az így előállított ínyenc kávét az egyetemen a hagyományos cibetkávé árának kevesebb mint feléért, kilogrammonként több mint 80 ezer forintnak megfelelő összegért árulják, hogy több tajvani engedhesse meg magának a ritka és költséges italt.
Hszie arra is kitért, hogy kávéja miatt senkinek sem lehetnek higiéniai kifogásai, hiszen míg a hagyományos cibetkávé – indonéz nevén a Kopi Luwak – úgy készül, hogy a cibetmacska megeszi a kávécserje gyümölcsét, az emésztetlen magvakat kiüríti, ezeket szedik össze, tisztítják, érlelik és pörkölik, addig az új kávé készítésekor nem érintkezik bélsárral.