Élet-Stílus

Napokig repült megállás nélkül egy tizenkét grammos madár

Mintegy 2300 kilométert repülni az Atlanti-óceán fölött egy kicsiny észak-amerikai énekesmadár.

Szakemberek szerint szárazföldön élő madár esetében ez a leghosszabb, tengerek fölött repült távolság. A tizenkét gramm súlyú, csíkos kucsmás lombjáró (Setophaga striata) az Egyesült Államok északkeleti és Kanada keleti részén elterülő erdőkben él, és ősszel a karibi térség érintésével Dél-Amerikába vándorol, írja az MTI.

Ornitológusok mindig is feltételezték, hogy útját a karibi térségbe az Atlanti-óceán fölött teszi meg. 2013-ban kezdődött kutatásukban távolságmérővel szereltek fel 37 kicsiny madarat, hogy igazolják feltevésüket. Eredményeiket a Biology Letters tudományos folyóirat aktuális számában tették közzé.

A szakemberek 19 madarat a Vermont-hegyen lévő Mansfieldben, 19-et Új-Skócia két térségben láttak el távolságmérővel. Három madár hosszas vándorlása után visszatért Vermontba, kettő Új-Skóciába. Vermontból négy madár 2013. szeptember 25. és október 21. között indult és közvetlenül Hispanola szigetére vagy Puerto Ricóba szállt 49-73 órán át tartó repülési úton. Egy ötödik madár az észak-karolinai Hatters-fokról indult és mintegy 1600 kilométer megtétele után a Turks and Caicos-szigeteken szállt le, mielőtt továbbindult volna Dél-Amerikába.

 Erről a madárról beszélünk
Kép: innen 

A kucsmás lombjáró, amely elindulása előtt a tengerpartokon jól megtömi magát rovarokkal, őshonos Észak-Amerikában, számuk azonban csökkenőben van. A szakemberek a kicsiny vándormadarakat hosszú útjukon nem akarták jeladóval terhelni, ezért csak 0,5 gramm súlyú távolságmérőt erősítettek testükre, és tavaszi visszatérésükkor olvasták le az adatokat.

A kismadarak két és fél, három nap alatt 2270-2770 kilométert tettek meg megállás nélkül az Atlanti-óceán fölött. “Ez a leghosszabb, megszakítás nélküli repülés tengervíz fölött, amelyet énekesmadár bizonyítottan megtett” – hangsúlyozta Bill De Luca, a Massachusetts-i Egyetem kutatója, a tanulmány egyik szerzője.

Számos vándormadárról, köztük az albatroszról közismert, hogy több ezer kilométert repül az óceánok fölött, de ezek a madarak képesek leszállni a vízre, ami a kucsmás lombjáró esetében életveszélyes lenne.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.