Light

Ő készítette az internet új, kedvenc fotóját

Ő készítette az internet új, kedvenc fotóját (Ő készítette az internet új, kedvenc fotóját)
Ő készítette az internet új, kedvenc fotóját (Ő készítette az internet új, kedvenc fotóját)

Martin Le-Mayről keveset tudni, leginkább annyit, hogy nagy mázlija volt, amikor a feleségével egy londoni közparkban sétálgatott, és lekapta a küllőháton repülő menyétet.

Ezzel a tweettel kezdődött Martin Le-May diadalmenete, aki véletlenül megcsinálta az internet aktuális kedvenc fotóját – igen, azt a madaragolósat. Az ITV-nek adott interjújából kiderül, az essexi férfi hétfő este a Hornchurch Country Parkban sétálgatott a nejével, amikor felfigyelt az azóta sztárrá lett zöld küllő bánatos vijjogására. Lehet érzéke a drámához, mert azt mondta, amint meghallotta a hangját, egyből a legrosszabbra gondolt. Amúgy a madárnak ilyen hangja van.

De a lírához is van érzéke Le-Maynek, mert a következőképpen kezdte beszámolóját: “Napos délután volt, néha egy-egy felhő barnásszürke télszínre festette a Hornchurch Country Parkot, noha már március másodika volt. Feleségem, Ann és én sétálni mentünk. Reméltem, hogy láthat egy zöld küllőt, mert még nemigen látott egyet sem. Ahogy sétáltunk, elkeseredett vijjogást hallottunk, és egy zöld villanást láttam. Így gyorsan rámutattam Ann-nek a madárra, amely néhány apró nyírfa mögött szállt le, a fűbe. Mindketten elővettük a távcsövünket, és azt tapasztaltuk, hogy a küllő természetellenesen ugrál, mintha forró felületen járna”.

A folytatásból kiderül, hogy milyen szépen látszottak a madár sokféle színű tollai, de egy idő után a távcső helyett a fényképezőgépéért nyúlt. Pont ekkor a madár felszállt, és feléjük repült – így vették észre, hogy egy kisemlős ül a hátán, és az életéért küzd. Már hogy a madár. A küllő leszállt előttük, és a hátán utazó állat – valószínűleg az emberi közelség miatt – kicsit megzavarodott. A madár lerázta magáról, és elrepült.

A hobbifotós reméli, hogy sokakat arra ihlet majd: maguk is járjanak, fotózgassanak a természetben. Ezen a minivideón a csodás képét, és őt magát is megtekinthetik.

Természetesen a BBC sem hagyhatta szó nélkül az esetet. Nekik a fotós azt mondta, nagyon büszke, amiért ilyen sokan látták a képét, és örül, hogy milyen nagy visszhangja lett. Pedig a mázlit eleinte el se hitték: amint elkezdett mindenhol pörögni a fotó, megjelentek az “á, ez csak photoshop”-vélemények. Lucy Cooke természettudós szerint is meglepő jelenet volt ez, mert a menyétek általában a nyúlra mennek. “A küllő nem megszokott zsákmányuk. De a menyétek nem ismernek félelmet.” Azt is közölte, hogy egy nőstény menyét nagyjából annyit nyom, mint egy Mars csoki, amely információ semmire sem lesz jó a hátralevő életükben, de legalább szórakoztató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik