Élet-Stílus

Megdöbbentő felvételek dohányzó kismamák magzatairól

Dohányos magzatok (magzatok, ultrahang, )
Dohányos magzatok (magzatok, ultrahang, )

Újabb érv amellett, hogy a terhes nők dohányzása ártalmas a babáknak.

Rendkívül erőteljes felvételeket tettek közzé két brit egyetem kutatói, akik terhesen dohányzó nők babáiról készítettek 4D-s ultrahangképeket, miközben azt vizsgálták, milyen hatással van a kismamák cigizése a gyerekek fejlődésére. A Durham és Lancaster egyetem kutatói a nagy felbontású felvételeken a magzatok arc- és kézmozgását figyelték meg, és azt látták, hogy a „dohányos babáknál” sokkal több a szájmozgás, és többször fogják meg a fejüket, mint a nem dohányzó anyukák magzatai. A kutatók szerint ez arra utal, hogy a dohányzás lelassítja a babák idegrendszeri fejlődését.

 A felső sorban dohányzó kismamák gyermekei, az alsóban pedig a nem dohányzó nőké
Fotó:Durham University 

A kutatók húsz anyukát vizsgáltak a middlesbroughi James Cook kórházban, akik közül négyen átlagosan 14 szál cigarettát szívtak el naponta. A magzatokról négy időpontban, a terhesség 24., 28., 32. és 36. hetében készítettek nagyfelbontású 4D-s ultrahangképeket. Mint kiderült a dohányos nőknél később szűntek meg a kéz- és szájmozgások, mert az azokat iránytó idegrendszer lassabban fejlődött ki. A kutatásban vizsgált gyerekek egyébként mind egészségesen születettek meg.

A kutatást vezető Dr Nadja Reissland elmondta: az új technológiáknak köszönhetően ma már megfigyelhetőek a dohányzás korábban rejtve maradt káros hatásai a kisbabák fejlődésére. „Ez újabb bizonyíték arra, hogy a dohányzás káros a magzatok számára” – tette hozzá. A kutatók ugyanakkor kiemelték, hogy eredményeik igazolására további tanulmányok szükségesek.

Olvasói sztorik