Élet-Stílus

Kopasz-e az ablak függöny nélkül?

ablak, növény (ablak, növény, dekor, fény, lakás)
ablak, növény (ablak, növény, dekor, fény, lakás)
Anyukám szerint igen, mert a függöny a lakás éke. Öltöztet, díszít. Anélkül csupasz az ablak. Eleinte én is így gondoltam, most pedig nincs az étkező ablakán semmi, hogy minél világosabb legyen benn.

Hogy felhívja a figyelmet arra, milyen fontos szerepet játszik életünkben, az UNESCO 2015-öt a Fény évének nyilvánította. Ennek örömére a Szoba-konyha rovatban arról írunk Önöknek, hogyan világítsák meg a lakásukat. És mivel. És tegyenek-e függönyt az ablakra.

És nem csak azért, mert ez a mostani a Fény Éve, de egy kicsit azért is, mert tél végén már nagyon hiányzik a napsütés és bizony elég volt már a hosszúra nyúlt estékből.

Fotók: Thinkstock

Én magam is a fény hiányát viselem rosszul, tőlem lehet hideg, latyak, fújhat a szél, eshet a hó, csak ne lenne sötét délután negyed ötkor. Egy ideig meghitt a kismillió mécses és gyertya, ám egy idő után úgy érzem magam, mintha egy ízlésesen berendezett krematórium várótermében üldögélnék.

Hiába viszket minden porcikám, hogy személyes mániámról, az dekorációs izzósorokról írjak, most szépen kézen fogjuk egymást és visszasétálunk a kályhához, azaz a lakás első számú „fényforrásához”, vagyis az ablakokhoz.

Ideális esetben házunk ablakai ott vannak, ahova mi magunk terveztük őket, de köszönhetően a magyarországi lakásviszonyoknak, az építőipar állapotának, a körbetartozásoknak, és annak, hogy a fiataloknak sokszor albérletre se futja, nemhogy arra, saját ház építésébe fogjanak, senkit nem hergelek azzal, hogy előadást tartok arról, milyen fontos és nehéz feladat a világítási tervet és lámpakiosztási tervet készíteni. Az elektromos hálózati tervről sem szólok egy szót sem az örüljünk, hogy lyuk van és szelel elvén, azaz az ablakaink adottak, a konnektorok is, oda dugunk mindent, ahova lehet.

Az ablakoknak igen egyszerű, kettős funkciója van: beengedik a fényt (és a levegőt) és kizárják a hideget. Az én álomlakásomon hatalmas ablakok vannak, árad be rajtuk a fény és a lakást átjárja a napfény. Nyilván adja magát, hogy eddig csak olyan lakásban, házban éltem, ami nyugati fekvésű volt, ezért trükközni kényszerültem.

Nem csak a nyugati fekvés, de a kis ablak vagy a mély ablakfülke sem szerencsés. A kis ablakot kívülről úgy tudjuk optikailag nagyítani, ha a külső keretet és az ablak körül a falat fehérre festjük. A legegyszerűbb belső trükk ugyanerre a problémára az, ha világosra festjük a falakat és világos bútorokkal rendezzük be a lakást.

Anyukám azt tanította, egy ablak, sőt, a lakás legszebb dísze a függöny. Öltöztet, stílust ad, különböző hangulatot tudunk vele teremteni. Sokáig így gondoltam én is, aztán ez a kőbe vésett szabály megdőlt, és ezt javaslom azoknak is, akik mély ablakfülkés lakásban élnek: hagyják a fenébe a függönyt, inkább helyezzenek el egy feltűnő tárgyat vagy különleges szobanövényt a párkányra.

A gyönyörű kilátást sem érdemes függönnyel eltakarni. Ha idegenkedünk a teljesen csupasz ablaktól, ragaszthatunk rá matricát, festhetünk az üvegre, tehetünk a párkányra pár futót, vagy nagyobb szobanövényt, különböző színű ám egyforma vázát, dísztárgyat.

Függöny helyett használhatunk rolót, redőnyt, szalagfüggönyt, utóbbit ki nem állom, biztosan van, ahol nem kelt steril irodai hatást, de nem feltétlenül tartom szükségesnek azt, hogy engem erről bárki meggyőzzön.

Az leggyakoribb mégis az, függönyt biggyesztünk az ablakra. Jól gondoljuk meg, mit és hogyan választunk, a függöny méregdrága lett, másrészt sose feledkezzünk meg a feladatáról se. Ez pedig nem a díszítés, hanem az, elválasztja otthonunkat a külvilágtól és kívül rekeszti a fényt. Fontos tehát, hogy a függöny hossza, anyaga, színe megfelelő legyen.

Függöny alapszabályok: az ablak szélességének legalább másfélszeresét, de inkább dupláját vegyük, nagyon könnyű anyagok esetén a háromszorosát, ha a cél az, hogy szép redőzésű függönyünk legyen. Szegésenként 3-4 centit számoljunk a kész függöny szélességéhez. Hogy a függöny hosszát meg tudjuk tervezni, fontos előre eldönteni, milyen lesz és hol lesz a karnis, rúd, vagy a sín. Mérjük meg a függönytartó és a párkány, valamint a padló közötti távolságot. Könnyű anyagok esetén a hosszra 15-20 cm-t hagyjunk, nehéz anyagoknál 20-25 cm-t, ha mintás anyagot választottunk, akkor függönyönként egy motívumot számoljunk pluszban.

Az anyag kiválasztásánál mindig gondoljunk arra, mi a célunk a függönnyel. A puszta díszítés? Hogy ne lássanak be az utcáról? A fény megszűrése? Sötétítés?

Hogy az ablak is érvényesüljön, függönyünk a földig, vagy a párkányig érjen, de ne feledkezzünk meg az arányokról sem: apró, kis ablakos szobába ne válasszunk nehéz vagy nagy mintás anyagot. A túl széles ablakra válasszunk inkább földig érő függönyt, keskeny ablakra az a legjobb megoldás, ha párkányig érő függönyt varratunk, de vigyázzunk, egy nehéz brokát vagy bársony anyagból a rövid függöny sosem jó választás! Több, egyforma nagyságú ablakra lehetőleg ugyanolyan anyagból válasszunk függönyt.

Ne legyünk sablonosak, mindenáron trendik! Merjünk egyediek és ne divatosak lenni. A függöny drága, nézzünk körül a méteráru boltban, a turkálóban vagy a bolhapiacon. Merjünk variálni csíkosat kockással, rózsásat pöttyössel. Lyukas csipketerítőből is lehet egyedi függönyünk, egy törtfehér pamutszövet hihetetlenül elegáns tud lenni. De láttam már jópofa konyhai függönyt, amit konyharuhákból varrtak és nagyon vidám gyerekszobai függönyt is, ami pasztell szaténszalagokból állt: az anyuka egy fehérre festett seprűnyélre kötözte őket.

Nézzenek körül a rongyos zsákban, jön a tavasz! A következő részben a mesterséges fényekről írunk: lámpák, csillárok és függesztékek minden mennyiségben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik