Élet-Stílus

Így változik a női mell

Rengeteg nő nincs tudatában, hogy az idő múlásával milyen változáson megy keresztül melle. Nem csak a külső, hanem a mell formájához kötődő érzet is változik.

Húszas éveinkben

Rengeteg változás. Mellünk mérete számos ok miatt változhat: akár a menzesz miatt, akár lassabb anyagcsere miatt, akár azért, mert egyszerűen csak hízunk vagy fogyunk. Mindezek mellett húszas éveikben számos nő esik teherbe, így mellméretük változhat a súlyváltozás miatt, illetve amiatt is, hogy szervezetük a szoptatásra készül fel. A laktációs változás után a mell mérete másabbnak tűnhet a terhesség előtti állapothoz képest. A mellbimbóudvarok tűnhetnek sötétebbnek, maguk a bimbók pedig nagyobbnak, de ezek a szülés után mind visszatérnek eredeti állapotukba.

Természetes daganatok

A fibrocisztikus változás, amikor jóindulatú daganatok jelennek meg az egyik (vagy mindkét) mellben, a húszas években jellemző a nőknél. Történhet ez a menstruációs ciklusok miatt, ami ösztrogénváltozások miatt következik be: ilyenkor a mellben olyan nagyobb csomók jelenhetnek meg, amelyek teljesen természetesek. Ha olyan dudort észlelünk az egyik mellünkben, ami fáj, de hasonló érzetű terület van ugyanazon vagy egy másik mellükben is, akkor nem rákos, hanem fibrocisztikus esetről beszélhetünk. Biztos, ami biztos, ha nagyon aggódunk, inkább konzultáljunk egy orvossal.


Kép forrása: Thinkstock

Harmincas éveinkben

Megereszkedés és nyúlás: néhány szülés után a mell bőre kezdhet megereszkedni vagy megnyúlni, főként ha testsúlyunk még változik is. Mindez narancsbőrhöz, ptózishoz, a mellek megnyúlásához, megereszkedéséhez vezethet.

Kíváncsi még mi történik a mellel a harmincas éveinkben? Szeretné tudni, hogyan változik később? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik