Élet-Stílus

Egy elrontott betű miatt vesztette el egészséges gyermekét

terhesség (terhesség, )
terhesség (terhesség, )

A kismama az abortusz mellett döntött, mert egy teszt szerint gyermeke súlyos genetikai betegséggel fejlődött. Csakhogy a teszt hibás volt.

Félretájékoztatás, gondatlanság, jogtalan abortusz: a 38 éves New England-i nő többek között ezekkel vádolja orvosait, a kezelését végző kórházat, valamint azt a labort, ahol születendő gyermeke kromoszómavizsgálatait végezték. A labor munkatársai ugyanis hatalmasat hibáztak, ami végül oda vezetett, hogy Colleen Abott elvetette a teljesen egészséges gyermekét. A gyászoló nő most nagy összegű kártérítésben bízik, holott azt is pontosan tudja, a pénz nem kárpótolja sem őt, sem pedig a családját az őket ért veszteség miatt.

Kislányt szeretett volna

Amikor 2009-ben, három vetélés után végül negyedszerre is teherbe esett, a középkorú nő pánikba esett. Attól félt, orvosai ezt a terhességét is életképtelennek nyilvánítják majd, pontosan úgy, ahogy azt tették a korábbi esetekben is. Az első vizsgálatokat követően azonban úgy tűnt, minden rendben van, és az asszony félelmei alaptalannak bizonyulnak: az orvosok semmilyen rendellenességet nem találtak, a baba pedig szépen fejlődött.


A képek illusztrációk
Képek forrása: Thinkstock

Mivel Colleennak és férjének, Johnnak már volt egy közös kisfiúk, a kismama végig abban reménykedett, hogy ezúttal kislánya lesz majd. Épp ezért, mikor a második ultrahangos vizsgálat során kiderült, lányt hord a szíve alatt, az asszonnyal madarat lehetett volna fogatni.

Az öröm azonban nem tartott sokáig. Colleen kora és egy gyanús ultrahangkép miatt, ahol a baba agyában lévő artériák a szokásosnál enyhén nagyobbnak tűntek, az orvosok elrendelték az amniocentézist, amivel párhuzamosan – a biztonság kedvéért – végeztettek egy FISH-tesztet is, amiből a magzatvizet vizsgálva következtethettek a leggyakoribb rendellenességekre és a baba nemére is.

Fiú vagy lány?

A FISH-tesztet követő orvosi konzultáción Colleen csupa jó hírt kapott, egyetlen dolgot leszámítva: megtudta, hogy kisbabája, akiről egész addig azt hitte lány, XY-kromoszómákkal rendelkezik, vagyis valójában fiú. Újabb ultrahangos vizsgálatok következtek, ahol az orvosok megállapították, a baba a felvételeken valószínűleg azért tűnt lánynak, mert kétféle nemi szervvel fejlődik: vagyis interszexuális.

És, ha mindez nem lett volna elég nagy sokk, Abottékat szembesítették azzal is, hogy ez a genetikai rendellenesség egyéb egészségügyi problémákat is okozhat: máj- és vesezavarokat, hormonális problémákat, több szervi elégtelenséget. “A kisbabájukra nehéz élet vár majd” – ezt már a genetikai tanácsadó mondta a családnak. Legalábbis így emlékszik a család jogi képviselője, David Johns, aki a The Daily Beastnek megerősítette, Abotték elmondása szerint tanácsadójuk szó szerint biztatta őket, hogy végezzenek abortuszt, mielőtt kifutnak az időből.

A szóban forgó tanácsadó erre máshogy emlékszik. A lapnak elmondta, Colleen azzal a feltett szándékkal érkezett közös időpontjukra, hogy elveteti gyermekét. Ehhez még azután is ragaszkodott, hogy tanácsadója emlékeztette: még mindig várnak az amniocentézis eredményére.

 

Jogtalan abortusz?

Néhány nappal a genetikai tanácsadás után, november 16-án Colleen befeküdt a kórházba, ahol az orvosok leállították gyermeke szívét. Az asszony két nappal később megszülte halott gyermekét, de már azzal a tudattal, hogy végzetes hibát követett el. Egy nappal korábban ugyanis orvosait arról tájékoztatta a kromoszómavizsgálatot végző labor, hogy hiba történt: XX kromoszómák helyett, XY-t gépeltek Colleen gyermekének lapjára.

A gyászoló nő és családja ezután gondolkodás nélkül beperelte az intézményt, mondván jogtalan abortuszt végeztek rajta. Ez a jogi fogalom azokra az esetekre vonatkozik, amikor egy kismama a megfelelő orvosi tájékoztatás hiányában dönt az abortusz mellett. A család jogi képviselője szerint ebben az esetben a labor hibája kimerítette a “megfelelő tájékoztatás hiányát”.

Nem Colleen az első nő, akinek ilyesmivel kell szembenéznie. A The Daily Beast emlékeztetett arra az 1990-es esetre, amikor egy nő azért volt kénytelen beperelni az Egyesült Államok kormányát, mert a Walter Reed orvosi központban tévesen AIDS-szel diagnosztizálták. Orvosai a diagnózis mellett azt is közölték az asszonnyal, hogy születendő gyermeke minden kétséget kizáróan fertőzött lesz majd, és az abortuszt javasolták. Csak a terhesség megszakítása után derült ki, hogy adminisztrációs hiba történt, és hogy nem is AIDS-es.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik