Nagyvilág

Putyin és Merkel Orbánért vetélkedik

orbán viktor évértékelője (orbán viktor, )
orbán viktor évértékelője (orbán viktor, )

Merkel nem tehet engedményeket a magyar kormányfőnek – mondja a Német Baloldal egy nappal a kancellárasszony budapesti látogatása előtt.

Angela Merkel német kancellárnak nem szabad engedményeket tennie Orbán Viktornak az Oroszországgal szembeni egységes uniós fellépés érdekében – mondta a dpa német hírügynökségnek a legnagyobb német ellenzéki párt, a Baloldal parlamenti (Bundestag) frakcióvezetője.

Gregor Gysi a dpa vasárnapi jelentése szerint elmondta: “attól tartok, hogy (a kancellár) megpróbálja beállítani Magyarországot az Oroszországgal szembeni arcvonalba, és ezért nem követel kiigazítást Orbántól a sajtószabadság korlátozásának ügyében”.

Angela Merkelnek budapesti tárgyalásain a sajtószabadság mellett szóba kell hoznia a választási rendszert is, amelynek révén Magyarországon a szavazatok 44 százalékával kétharmados parlamenti többséget lehet szerezni – tette hozzá az egykori keletnémet állampárt, a Német Szocialista Egységpárt (NSZEP) utódszervezete és nyugati baloldali tömörülések összeolvadása révén létrejött Baloldal frakcióvezetője.

“Az zavar, hogy most Putyin és Merkel Orbánért vetélkedik, aki így kiválaszthatja a számára leginkább kedvező variációt” – mondta Gregor Gysi.

Vlagyimir Putyin orosz elnök igyekszik “szorosabban magához kötni uniós tagállamokat, és ezzel összezavarni Európát, hogy ne maradjon egységes a front vele szemben” – fejtegette a politikus.

Ugyanakkor Európában nem lesz béke és biztonság Oroszország nélkül, “arról nem is beszélve, hogy Oroszországgal szemben sem” – mondta Gregor Gysi, hozzátéve, hogy a kancellárnak az Európai Unió és Moszkva konfliktusának enyhítésére kell törekednie, a kelet-ukrajnai vérontással kapcsolatban pedig egyaránt felelősségre kell vonni az oroszbarát szakadárokat és az ukrán hadsereget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik